2. aprila je rođendan Hansa Christiana Andersena, a širom svijeta obilježava se Međunarodni dan knjiga za djecu.

Život H. C. Andersena je povezan i sa Ljubljanom: na putu iz Beča prema Trstu Andersen se dva puta zaustavio u Ljubljani. Prvo kočijom 19. marta 1846. godine, a drugi put vozom 30. maja 1854. godine. Oba puta je prespavao u Ljubljani u hotelu Stadt Wien, koji se nalazi u blizini današnje trgovine Nama. Očarao ga je ulaz u Postojnsku jamu i kraški krajolik i o tome je pisao.

Ovogodišnja proslava je posebna, jer je slovenačka IBBY sekcija pripremila plakat i pismo. Plakat je ilustrovao Damijan Stepančič, koji je zamislio i poziv za slavlje u obliku kocke. Banjalučani Damijana poznaju, jer je u februaru 2015. godine vodio radionice za učenike dodatne nastave slovenačkog jezika. Pismo je napisao slovenski pisac Peter Svetina. Naslov je Glad za riječima, što posebno ima smisla ovih dana kada ne možemo živjeti kao i obično. Ali glad za riječima može se suzbiti čitanjem, knjige su nam i sada dostupne.

Pismo je 2. aprila 2020. godine objavljeno na početnoj stranici slovenačke IBBY sekcije: IBBY

Mnogi dijelovi ovog pisma (takođe na ruskom, španskom, francuskom, kineskom ...) mogu se poslušati na FB stranici slovenačke ibby sekcije. Tu su objavljene i ilustracije koje su napravili učenici dodatne nastave slovenačkog jezika kako bi obilježili Međunarodni dan omladinske književnosti.

Učenici dodatne nastave slovenačkog jezika održavaju kontakt sa slovenačkim jezikom, rad se vrši na daljinu. Brojne izdavačke kuće omogućile su besplatno preuzimanje njihovih knjiga, poznati Slovenci čitaju i pričaju svoje priče na mreži, pozorišta postavljaju online predstave, a možemo gledati i slovenačke filmove. Ne možemo izaći, ali možemo uživati u zvuku riječi i dobrim pričama.

Nemojmo biti gladni riječi, posegnite za knjigama, pogledajmo pozorišne predstave i filmove, slušajmo muziku!

Barbara Hanuš

Prevod: Ana Marjanović