Februar, mjesec kulture, članovi Udruženja „Triglav“ posvetili su i sortiranju brojnih knjiga na slovenačkom jeziku i formiranju biblioteke u preuređenim prostorijama Udruženja.

Banja Luka, 19.02.2021. godine

Izložba  ''Slovenija u fotografijama'' nastala je na Filološkom fakultetu povodom obilježavanja Prešernovog dana u okviru predmeta Slovenački jezik na Univerzitetu u Banjoj Luci, a kao plod saradnje lektorke za slovenački jezik doc. dr Janje Volmajer Lubej i prof. dr Biljane Babić.

V četrtek, 11. 2. 2021, se je ob 18. uri odvil kulturni dogodek v počastitev Prešernove poezije, ki so jo brali in izbrali študentje fakultativnega predmeta slovenščine na Filološki fakulteti Univerze v Banjaluki pod mentorstvom njihove lektorice doc. dr. Janje Vollmaier Lubej.

Najmlajši člani Društva Slovencev Triglav so menili, da jih letos Božiček in dedek Mraz ne bosta mogla obiskati. Ta dva dobra moža sta upoštevala vse potrebne ukrepe, da bi lahko prišla do otrok in jih razveselila z darili.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je razpisala natečaj za izvirno izražanje mladih rojakov po svetu. Otroci in mladostniki so spoznali slovensko ljudsko pravljico O štirih godcih in gozdnem škratu. Ilustracije pravljice so zbirali v Ljubljani in nad odzivom so bili navdušeni. Prejeli so več kot 300 risb, sodelovalo je tudi sedem otrok in mladostnikov iz Banjaluke in Slatine: Milica Marjanović, Sofija Mihajlović, Aleksa Miletić, Mirjana Makivić, Jelena Sibinović ter Martina in Gabrijela Tavčar. Učenci so dobili potrdila o sodelovanju, revijo Zmajček, zvezek z nalogami Kongrešček in barvice, nagrada za vse skupaj pa je slikanica Anje Štefan Sto ugank in družabna igra Potepanje po Sloveniji.

Delo na daljavo ni ovira, da učenci ne bi sodelovali na različnih natečajih in tudi zdaj so dokazali, da radi rišejo. Čestitamo!

Barbara Hanuš