U organizaciji Saveza slovenačkih društava “Evropa sad” održan je III Kamp djece slovenačkog porijekla iz BiH od 21.06. do 24.06.2013. godine na Boračkom jezeru. Nosilac projekta je bilo Slovenačko udruženje građana Zenica, a u organizaciji je učestvovao i Savez izviđača Opštine Zenica. Finansijsku podršku za ovaj projekat su obezbijedili Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, te razni donatori iz BiH.

Na kampu su učestvovala djeca iz sljedećih udruženja: Udruženje Slovenaca RS „Triglav“ Banja Luka, Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, Slovensko društvo „Cankar“ Sarajevo i Udruženja Slovenaca Vršac i Zrenjanin, Srbija. Ukupno je bilo 23 djece.
Ciljevi kampovanja su bili predstavljanje Slovenije, nekih slovenačkih običaja, te njenih kulturnih i prirodnih znamenitosti, podizanje svijesti među mladima o značaju čuvanja i njegovanja sopstvene kulture, jezika i identiteta, te motivisanje mladih iz slovenačkih udruženja u BiH i gostujućih udruženja na aktivnije djelovanje unutar svojih udruženja kao i Saveza „Evropa zdaj“
U toku trajanja kampa, djeca su imala gust program koji se sastojao od raznih radionica, rada sa instruktorima, sportskih aktivnosti, učenja o Sloveniji, ali se našlo vremena i za odmor, kupanje i druženje.
S obzirom na atmosferu koja je vladala tokom kampovanja, može se reći da se ovim projektom doprinijelo ostvarenju zacrtanih ciljeva. Djeca su uživala na radionicama sa učiteljicom Rut Zlobec i na kraju izrazili želju za ponovnim druženjem sa njom i novim prijateljima iz Srbije.