Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka je v Kulturnem centru Banski dvor dne 5. 9. 2014 organiziralo projekcijo dokumentarnega filma “Primorski eksodus” avtorjev dr. Uroša Lipuščka, mag. Metke Lokar in Joca Žnidaršiča, ki so nam v uvodni besedi sami povedali, kako je film nastal. G. Lipušček in ga. Lokar sta že pred leti spoznala naše društvo kot eno najbolj aktivnih pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture ter našo veliko vlogo povezovanja z matično domovino.
Sama sta nam predlagala spoznavanje in stik s prekmurskimi Primorci, saj je usoda slatinskih Slovencev podobna njihovi. Letos smo se prvič srečali v Prekmurju, v Benici, v kratkem pa jih pričakujemo na obisku pri nas, v Banjaluki. 50­minutni dokumentarec opisuje prisilno izselitev Primorcev in Istranov iz njihovih domov med prvo svetovno vojno, še posebej po zmagi fašizma v Italiji in italijanski okupaciji Primorske.

Film Primorski eksodus prikazuje položaj Primorcev in Istranov med prvo svetovno vojno, ko so številni zaradi represij, še posebej po zmagi fašizma v Italiji in italijanski okupaciji Primorske, zapustili svoje domove in se s skromnim premoženjem razselili po zahodni in srednji Evropi. Številni so našli prostor tudi na širšem območju nekdanje Jugoslavije. Veliko družin se je naselilo v Bosni, natančneje Banjaluki in okolici, tudi v Makedoniji in drugje, številni pa so svoj dom našli tudi v Prekmurju.

Dokumentarni film, ki je nastal v okviru produkcije Libra News, spremlja trnovo življenjsko pot primorskih beguncev, njihovo neomajno življenjsko energijo in voljo, da si v Prekmurju in na območju Banjaluke v Bosni in Hercegovini ustvarijo novo življenje.

Film so si poleg številnih Banjalučanov in članov našega društva ogledali tudi g. Branko Zupanc iz konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki, predstavnici Narodne in univerzitetne knjižnice iz Ljubljane ter gosti iz Prekmurja.