Skupni projekt Zveze slovenskih društev v Bosni in Hercegovini „Evropa zdaj“ je bil uspešno izpeljan v soboto, 10. 12. 2016 v Zenici, v prostorih Doma za ostarele.

Prisotno je bilo 170 članov društev Slovencev iz Sarajeva, Breze, Kaknja, Tuzle, Banja Luke in Zenice. Domačin in organizator je bilo društvo Encijan iz Zenice.

Dragan Gačnik, predsednik Encijana je predstavil likovna dela slovenskih umetnikov s treh likovnih kolonij v Tuzli in sam tudi odprl razstavo. Prisotni so bili tudi likovni ustvarjalci, ki so sodelovali na kolonijah. Zabavno kulturni program se je začel z nastopom ženskega pevskega zbora „Slovenčice“ iz Tuzle, prisotne je nagovoril predsednik Zveze Darko Mijatović, nastopila je folklorna skupina mladih iz Kaknja, zabaval pa nas je ansambel, tudi iz Kaknja.

Najstarejši Slovenci, ki že dolgo živijo v Bosni in Hercegovini, ali pa so celo rojeni tukaj, so se prvič srečali na enem mestu. Srečanje je bilo namenjeno ravno za njih, bili so navdušeni, kar so tudi pokazali ob slovenski pesmi, polki in valčku.
Upamo da se naslednje leto junija v Brezi dobimo še v večjem številu.