Jedna od značajnih aktivnosti Udruženja Slovenaca Triglav Banja Luka je rad na povezivanju sa lokalnim stanovništvom putem različitih projekata. Tako je prije više godina, posredstvom Udruženja Triglav, potpisan sporazum o međusobnoj saradnji između banjalučke Gimnazije i gimnazije iz Novog Mesta, a ta saradnja se kontinuirano nastavlja.

Na poziv organizatora projekta - Kolaž za mlade - iz JSKD Novo Mesto, a uz suorganizaciju Udruženja Triglav, partnera na ovom programu, učenici banjalučke Gimnazije sa IB DP programa, učesnici februarske radionice, u pratnji svojih profesorica, Tatjane Račić, Milijane Šegrt i koordinatorice IB DP programa Dijane Jujić, 11.oktobra su bili u jednodnevnoj posjeti Novom Mestu.

Iako smo iz Banja Luke krenuli dovoljno rano, nažalost, zbog nepredviđenih zastoja na granicama, nismo mogli ići na predviđeni obilazak grada i njegovih znamenitosti, jer smo već kasnili na početak pozorišne predstave.

Pozorišna predstava KONS:O:VEL, upriličena je baš na taj dan za učenike banjalučke i ptujske gimnazije učesnike ove radionice. Filozofsko-dokumentarna predstava, u režiji Matjaža Bergerja, izvedena je u Anton Podbevšek Teatru, a govori o životu i djelu poznatog avangardnog pjesnika Srečka Kosovela. Budući, da je predstava izvođena na slovenačkom jeziku, posjetioci iz Banja Luke, mogli su je pratiti preko titlova na engleskom jeziku. Po završetku ove, za sve nas do sada neviđene i nesvakidašnje predstave (po scenografiji, režiji, kao i glumi), međusobne utiske o njoj mogli smo razmijeniti u holu ovog pozorišta, uz sokove, voće i ukusne kroasane.

Nakon toga, otišli smo u gimnaziju, gdje nas je čekala profesorica Natalija Petakovič, koja nam je bila domaćin i vodič kroz ovu obrazovnu ustanovu. Gimnazija u Novom Mestu osnovana je prije 272 godine, i za sve to vrijeme nikada nije prestajala sa radom, bez obzira na ratne, elementarne ili druge neprilike, što je svakako jedna svojevrsna osobenost.

Posjeta Novom Mestu, završena je druženjem i ručkom u restoranu na obali Krke, gdje smo uživali u lijepom ambijentu i sunčanom poslijepodnevu. Od ljubaznih domaćina iz JSKD Novo Mesto, Klavdije Kotar i Branke Škerl, oprostili smo se uz doviđenja i skoro viđenje u Banjoj Luci.