Od 25. do 27. oktobra so v Pišecah in Brežicah gostili udeležence EU Town Twinning projekta Združeni v različnosti.

Glavni partner tega evropskega projekta je bilo Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece, sodelovali so SPES GMBH, Schlierbach – Avstrija, Društvo Slovencev Triglav Banjaluka – BiH, LAG PRIZAG Novi Marof – Hrvaška, Društvo Slovencev Kula Vršac – Srbija, Občina Ruma in Društvo Slovencev Emona Ruma – Srbija, Društvo slovensko-srbskega prijateljstva Zdravica Niš – Srbija in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Slovenija. Kot posebni gostje so se nam pridružili učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Skopja – Makedonija.

V četrtek, 25. oktobra, smo se zbrali v Pišecah, rojstnem kraju slovenskega jezikoslovca in slovaropisca Maksa Pleteršnika. Na uvodni prireditvi sta nas pozdravila Martin Dušič, vodja projekta, ter Ivan Molan, župan občine Brežice. Vsak partner projekta je spregovoril o okolju, iz katerega prihaja. Ana Marjanović je predstavila delo Društva Slovencev Triglav Banjaluka, nastopili so tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Banjaluke in Slatine. Na prireditvi smo slišali slovenščino, angleščino, srbščino, hrvaščino, nemščino, makedonščino in celo francoščino. Člani vseh društev so veliko dela opravili že v preteklih dveh mesecih, cilj srečanja je bil, da se spoznajo in povežejo.

Še več časa za predstavitve je bilo v petek, 26. oktobra, ko smo se družili na Ekonomski in trgovski šoli v Brežicah. Pozdravila nas je ravnateljica šole Mojca Tomažin. Ves dopoldan je potekal bogat kulturni program, nastopila je tudi folklorna skupina Društva Slovencev Triglav Banjaluka. Tudi gostitelji, učenci in dijaki brežiških šol in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, so nam pripravili glasbene točke. Med nastopajočimi je bila Iva Potkonjak, ki je bila še preteklo šolsko leto učenka dopolnilnega pouka slovenščine v Banjaluki, zdaj pa obiskuje Gimnazijo Brežice. Gostje smo svoja mesta in društva predstavili na stojnicah, na delavnici smo popisali modre stole. Na temo Tudi moj dom je del Evrope smo ustvarjali že doma in zdaj smo si lahko ogledali fotografije, filme in likovna dela, ki so bila izbrana med poslanimi izdelki. Med njimi so bila tudi dela banjaluških učencev dopolnilnega pouka slovenščine.

Po kulturnem programu smo šli na ogled Brežic, vsaka skupina je dobila svojega vodiča, za nas je skrbel dijak Emrah. Zelo zanimiv je bil obisk Posavskega muzeja Brežice, ki domuje v mogočni grajski zgradbi. Projekt Združeni v različnosti je potekal v letu evropske kulturne dediščine in v muzejih se resnično zavemo, kako bogata je naša dediščina. V okviru projekta je bil organiziran pogovor z evropskim poslancem Francem Bogovičem. Bližajo se volitve v Evropski parlament in on je na kratko predstavil njegovo delo in svojo idejo o ohranjanju življenja na vaseh. Tako kot govorimo o pametnih mestih, on govori o pametnih vaseh. Poleg srečanja s Francem Bogovičem je bilo še srečanje s pisateljem Rudijem Mlinarjem, ki je napisal biografski roman o Maksu Pleteršniku.

V soboto, 27. oktobra, je bil čas za spoznavanje Pišec, kraja, v katerem se je rodil Maks Pleteršnik, avtor slovensko-nemškega slovarja. Njegova rojstna hiša je danes muzej, zelo lepo pa je urejen tudi grad Pišece. Z druženjem v Pišecah in podelitvijo potrdil se je projekt zaključil. Vsi partnerji so podpisali sporazum o sodelovanju. Taka srečanja gradijo mostove med kulturami, pomen evropskih projektov je za majhne občine izjemen. Vsi, ki znamo sprejeti različnost, se zavedamo, da nas različnost bogati. Naslov projekta Združeni v različnosti tako nosi pomembno sporočilo za prihodnost.

Končno poročilo v prilogi.

Barbara Hanuš

Attachments: