Tako kot imamo srečanje učencev vsi, ki se v Bosni in Hercegovini učimo slovenščino, ga imajo tudi učenci, ki se slovenščino učijo v Srbiji.

Na srečanje, ki je bilo 11. in 12. maja v Rumi, smo bili povabljeni tudi učenci iz Banjaluke. Družili smo se z vrstniki iz Novega Sada, Smedereva, Kruševca,  Gudurice, Niša, Beograda in Rume. Njihovi učiteljici Rut Zlobec in Tatjana Bukvić ter učitelj Zoran Jovičić so pripravili odličen program. Prvo popoldne so se učenci udeležili literarne, likovne, športne, plesne in kuharske delavnice. Zvečer je bil literarni večer, sledilo pa je druženje in nočno branje. Srečanja v Srbiji potekajo pod geslom Beremo s Slovenijo, zato je poudarek na spoznavanju slovenskih literarnih del. V nedeljo zjutraj smo strnili vtise in predstavili, kaj smo na delavnicah ustvarili. Sledila je še naravoslovna delavnica Narava okoli nas. Odšli smo na sprehod do Borkovca, to je kar 42 hektarjev velik izletniški park. V parku smo nabrali rastline in ob jezeru Borkovac je vsak ustvaril svoj herbarij.

Naši gostitelji so se zelo potrudili, da smo se med njimi dobro počutili. Srečanje je bilo v prostorih Društva Slovencev Emona in predsednik Društva Zoran Jovičić ter njegova žena Vukica sta skupaj s sodelavkami poskrbela za vse, kar smo potrebovali. Dvainpetdeset učencev je preživelo lep konec tedna, to ni bil le čas za zabavo, ampak tudi za spoznavanje slovenske književnosti. Ko smo hodili skozi Rumo, smo se ustavili ob spomeniku Trije otroci s knjigo. Kako simbolično! Udeleženci srečanja Beremo s Slovenijo smo se fotografirali ob spomeniku otrok, zatopljenih v knjigo.

Barbara Hanuš