Slovensko kulturno društvo „Cankar“ iz Sarajeva bilo je domaćin i organizator Susreta slovenačkih horova,  pod pokroviteljstvom Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu i u sklopu projekta Saveza slovenačkih društava u BiH «Evropa sad».
Susreti su se održali  u subotu 14. maja 2016. godine u Sarajevu u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru. U lijepoj novoj dvorani brojne posjetioce su zabavili veselim slovenačkim pjesmama ženski hor «Slovenčice» iz Tuzle, mješoviti hor «Davorin Jenko» iz Banjaluke, gosti iz Zagreba mješoviti hor „Slovenski dom“ i domaćini hor Slovenačkog kulturnog društva «Cankar» iz Sarajeva «Camerata Slovenica».

Učesnicima  i posjetiocima tople riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Saveza slovenačkih društava u BiH «Evropa Zdaj» Darko Mijatović, koji je i otvorio ovu kulturnu manifestaciju. Pozdravima se pridružio i Ambasador Iztok Grmek.
Publika je uživala u odličnom muzičkom programu koji su izveli horovi pojedinačno i na kraju su svi zajedno izveli kompoziciju „Slovenska dežela“.

Stanko Prosen