Udruženje Slovenaca Triglav Banja Luka, je u saradnji sa Dječijom bibliotekom Borik iz Banje Luke, 24.03.2017. godine, organizovalo radionicu slovenačkog jezika, za učenike 3.razreda Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić iz Banje Luke.

Radionica je održana u prostorijama Dječije biblioteke Borik, gdje je učesnike radionice dočekala i pozdravila voditeljica biblioteke, književnica Aleksandra Čvorović.
Radionicu je vodila profesorica slovenačkog jezika, književnica i bibliotekarka iz Ljubljane Barbara Hanuš, koja u udruženjima Slovenaca u Banjoj Luci, Slatini, Prijedoru i Tesliću vodi dodatnu nastavu slovenačkog jezika.

Čas je započeo provjeravanjem poznavanja abecede i azbuke, uočavanjem međusobnih sličnosti i razlika. Učenici su postepeno kroz slikovni prikaz nekih događaja u prirodi i u učionici naučili dvadesetak slovenačkih riječi, kao i brojanje do deset. Svi su vrlo aktivno učestvovali u radu radionice, brzo su usvajali slovenačke riječi, tako da su na kraju časa uspjeli sami od ponuđenih im slova složiti riječi na slovenačkom jeziku.

U znak sjećanja na ovu radionicu i prvo upoznavanje sa slovenačkim jezikom, od profesorice su dobili slatkiše i markere za knjige ispisane slovenačkim riječima.
Cilj ove radionice je bio da se lokalnoj zajednici, odnosno njenim mlađim članovima, učenicima nižih razreda osnovne škole predstavi slovenački jezik, jezik nekih njihovih sugrađana, sa kojim se do sada nisu imali prilike da susresti.

Saradnja sa Dječijom bibliotekom i književnicom Aleksandrom Čvorović na do sada zajedničkim projektima bila je konstruktiva i dobro osmišljena, te ćemo je nastaviti i na budućim projektima.

Marija Petković