U petak, 23. juna 2017.godine smo u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci organizovali stručno predavanje na temu Plečnikove Ljubljane.

U godini u kojoj obilježavamo 60. godišnjicu smrti velikog slovenačkog arhitekte iskoristili smo priliku i arhitektov rad predstavili Banjalučanima. O Plečniku je govorila Ana Porok, savjetnik i kustos ljubljanskog muzeja Plečnikova kuća. Prisutne je pozdravila Ana Marjanović, a predavanje Ane Porok, koja je govorila na slovenačkom jeziku, prevodila je i dopunjavala članica Udruženja Slovenaca »Triglav« Jana Petković, koja je arhitekturu završila na ljubljanskom fakultetu.

Jože Plečnik je rođen u Ljubljani 1872.godine. Obrazovanje i stvaranje su ga odveli prvo u Grac, a zatim u Beč i Prag, te na kraju nazad u Ljubljanu. Beč je označio svojim prvim velikim projektima, a Prag prvenstveno obnovom Praške tvrđave. Ljubljani je dao osnove arhitektonskog i urbanističkog identiteta, na osnovu kojeg se grad i danas izgrađuje. Ljubljanu označavaju dvije Plečnikove ose, kopnena i vodena. Takozvani kulturni put vodi od arhitektove kuće u ljubljanskom naselju Trnovo i završava na glavnom gradskom Kongresnom trgu. Vodeni put predstavlja uređenje obala rijeka Ljubljanice i Gradaščice. Posjetiocima smo predstavili još neke ljubljanske projekte, koji se ne nalaze u centru grada, i pozvali ih da posjete glavni grad Slovenije.

Drago nam je da je na predavanju bio veliki broj mladih studenata arhitekture sa banjalučkog Arhitektonskog fakulteta. Predavanja posvećena arhitekturi i arhitektama će se nastaviti i u budućnosti.