Opština Prnjavor spada među manje opštine. Njena posebnost je sastav stanovništva koje živi na području opštine Prnjavor. Od davnina su se tu naseljavale različite narodne grupacije iz Evrope. Kulturna i etnička različitost su tom području dali poseban pečat.

Nacionalne manjine tog područja su se predstavile 16. septembra 2017. u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Prnjavoru. Na smotri su učestvovali i predstavnici nacionalnih manjina iz ostalih mjesta Republike Srpske. Prisutne su pozdravili predsjednik Saveza nacionalnih manjina Franjo Rover, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš i ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS Zlatan Klokić. U bogatom kulturnom programu su učestvovali i Mješoviti hor Davorin Jenko i Dječija folklorna grupa Udruženja Slovenaca Triglav Banjaluka. Bila je to veče različitosti narodnog bogatstva, riječi, pjesme, plesa i štandova, na kojima su se nalazile izabrane kulinarske delicije naroda.

Multikulturalnost je bogatstvo ne samo na tom području, već i na svim područjima širom svijeta, ona je veza mira i suživota.

Nataša Kajmaković