U maju 2017. godine su djeca koja pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika bili gosti vršnjaka OŠ F. Prešeren i Gimnazije F. Prešeren u Kranju. Rodilo se prijateljstvo i želja za saradnjom škola.

Udruženje Slovenaca RS Triglav Banjaluka je sa veseljem primilo inicijativu o međusobnom povezivanju škola.

Već nekoliko mjeseci nakon posjete Kranju, 20. oktobra 2017. profesori i učenici škola iz Kranja su posjetili vršnjake u Banjaluci. Profesori su bili gosti Udruženja Triglav, a učenicima su domaćini bili djeca koja pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika. Dvodnevna posjeta je bila namijenjena posjeti OŠ Ivo Andrić i Gimnazije, obilasku grada, okoline i druženju. Mislim, da su utisci o Banjaluci, o srdačnom susretu nastavnika obe škole te ugodno druženje mladih, budili razmišljanje o daljnjoj saradnji. Nakon povratka gostiju u Sloveniju počeli su se dogovarati putem e-maila a zanimanje su pokazale četiri OŠ iz Kranja. Udruženje Slovenaca Triglav je ponudilo i dio svojih usluga. Želju za brzu realizaciju je bilo potrebno poduprijeti. Naš prijedlog je bio da se rukovodstva škola dogovore o datumu razgovora o zajedničkoj realizaciji projekata škola Kranja i Banjaluke, a datumski bi se mogli prilagoditi da zajedno prisustvuju na proslavi starog slovenačkog običaja krštenja vina, Martinovanja koje svake godine Udruženje Triglav organizuje.

Uspješan dogovor slovenačkih škola - OŠ Predoslje, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Matije Čopa i OŠ F. Prešeren sa OŠ iz Banjaluke – OŠ Branko Radičević, OŠ Branko Ćopić, OŠ Holandija, Slatina i OŠ Ivo Andrić i zajedničko, ugodno i lijepo veče na Martinovanju.

Njihova saradnja će se nastaviti, kako su rekli, već ove godine početkom decembra u Kranju. Naše Udruženje želi učenicima i nastavnicima oba grada mnogo uspjeha i čvrsto prijateljstvo.

Nataša Kajmaković