Od školske godine 2015/16 pod okriljem Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti održavaju se literarno-likovne radionice za mlade po cijeloj Sloveniji. Projekt smo nazvali KOLAŽ. Mentori radionice su slovenački stvaraoci pjesnik i pisac Samo Dražumerič i ilustrator Peter Škerl.

Za svakog mladog želimo da se u svijet literarne umjetnosti 'utopi' jer, najčešće, svakim 'zaronom na dah', isti nam daruje refleksiju, osjećaj i inspiraciju – za rad i u svakidašnjem životu.

Širi naša razmišljanja, produbljuje ih, a istovremeno nas brusi u kritičke pojedince. Čitati i razumjeti »okretanje svijeta«, razmišljati i doći do svojih procjena. Sve to omogućuje stvaranje KOLAŽA odnosno pjesama, koje ne pišemo već lijepimo iz djelova izrezanih riječi.

U aprilu će trogodišnji projekt zaokružiti izdavanjem kataloga, stručnim predavanjem i gledanjem novonastale filozofsko-dokumentarne drame KONS-O-VEL u Anton Podbevšek Teatru u Novom mestu u režiji Matjaža Bergera. Do kraja će u projektu učestvovati preko 15 slovenačkih gimnazija i preko 400 učenika.

S obzirom da saradnja između Banjaluke i Novog mesta i to zahvaljujući DRPD Novo mesto i Udruženju Slovenaca Triglav teče neprekidno, kao goste smo pozvali i učenike Gimnazije Banjaluka. U razmjeni, 16.2.2018, učestvovali su i učenici Gimnazije Novo mesto i mladi članovi Udruženja Slovenaca Triglav.

Klavdija Kotar