Udruženje Slovenaca Triglav RS Banja Luka ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog rada. Tom prilikom je gradonačelnik Grada Banja Luka Igor Radojičić u petak, 13. aprila 2018.godine primio delegaciju iz Republike Slovenije. Glavna tema razgovora je bila saradnja na različitim područjima.

Gradonačelnik je naveo dobru saradnju na području turizma i privrede te pohvalio povezivanje sa lokalnom zajednicom, naročito sa Ljubljanom, Mariborom, Novim mestom i Kranjem, sa kojim je Grad Banja Luka pobratimljena. Vrlo važno je i povezivanje na kulturnom i obrazovnom nivou.

Ministar za Slovence po svijetu Gorazd Žmavc je na svečanoj priredbi predsjednici Udruženja Mariji Grbić uručio priznanje i zahvalnicu Kancelarije Vlade RS za Slovence po svijetu za neprocjenjiv doprinos Udruženja Slovenaca Republike Srpske Triglav Banja Luka očuvanju slovenačkog identiteta u Republici Srpskoj. Udruženje je dobilo priznanje za dvadesetogodišnji predan i stvaralački rad van granica Slovenije i od Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti i Slovenačke iseljeničke matice.

Zahvalnice Udruženja Triglav za pomoć pri razvoju su dobili:
Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Kulturni centar Banski dvor, Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i sport Republike Slovenije, Zavod Republike Slovenije za školstvo i Društvo za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto.
Za posebne zasluge pri radu i organizaciji su zahvalnice dobili predsjednica Udruženja Triglav Marija Grbić i Stanko Prosen.

Događaju, koji su organizatori obogatili videosnimkom dvadesetogodišnjeg rada Udruženja i lijepim kulturnim programom u kojem su učestvovali Mješoviti hor Davorin Jenko, folklorna grupa Udruženja Triglav, djeca koja pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika, te pjevačica Laura Zober i pijanista prof. Dejan Janković, su pored već pomenutih gostiju prisustvovali i ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac, sekretar Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu Marjan Cukrov te konzul Konzularne kancelarije Republike Slovenije u Banjoj Luci Marjan Ristič.
Svečani događaj i priznanja će biti lijep podsticaj Udruženju za nastavak uspješnog rada.