Od četvrtka, 17. maja, do subote, 19. maja, u Banjaluci je boravilo jedanaest stručnih saradnica iz Slovenije, koje su uključene u projekat Izazovi međukulturnog suživota.

Petogodišnji projekat traje pod okriljem Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport i Evropskog socijalnog fonda, a koordinaciju vrše ISA Institut iz Ljubljane i Osnovna škola Koper. Profesorice i pedagozi u 90 vrtića, osnovnih i srednjih škola pripremaju programe uključivanja djece doseljenika. Brojni doseljenici dolaze iz Bosne i Hercegovine, zato je važno da stručni saradnici poznaju školski sistem te države. Posjetile su Sarajevo i Banjaluku.

U Banjaluci su ih prijatno primili u Osnovnoj školi Stanko Rakita Vrbanja i u Srednjoj građevinskoj školi. U obe škole su ih pozdravili direktori, a više informacija o nastavnim planovima i programima škola su im dali i psiholozi, pedagozi i profesori. U Osnovnoj školi Stanko Rakita Vrbanja se predaju tri vjeroispovjesti, zato su se u razgovor uključili i učiteljica vjeronauke i pravoslavni paroh. U obe škole su gosti iz Slovenije saznali mnogo informacija, koje će im koristiti pri radu sa doseljenicima.

I na dodatnoj nastavi slovenačkog jezika su učenici koji se pripremaju za uključivanje u slovenački školski sistem. Stručne saradnice su željele vidjeti kako se odvija nastava, zato su posjetile časove za starije i najmlađe. I same su izvele neke aktivnosti i tako isprobale didaktični materijal, koji su izradile za podučavanje slovenačkog jezika. Susret je bio veoma prijatan, za učenike je to bilo dobrodošlo obogaćivanje časova, a za goste mogućnost da čuju različite životne priče i razloge za učenje slovenačkog jezika. U ime Udruženja Slovenaca Triglav ih je pozdravila Marija Petković, poklonila im biltene i dvojezične knjige, koje je izdalo Udruženje.

Barbara Hanuš