Nedjelja, 14. april 2019. godine je za Slovenačko udruženje građana Breza bio dan koji će zauvijek biti upisan u anale Slovenaca koji žive u BiH.

Slovenačko udruženje djeluje već 25 godina u Brezi. Brojčano malo udruženje se sve te godine trudi da očuva svoj identitet, što je bilo vidljivo i na svečanoj priredbi u Brezi. Sve prisutne, među kojima su bili ambasadorica Republike Slovenije NJ.E. Zorica Bukinac, kao i dr Zvone Žigon i Suzana Martinez iz Kancelarije Republike Slovenije za Slovence po svijetu, učiteljica slovenačkog jezika Mateja Kregar, predstavnici grada Breza, članovi slovenačkih udruženja iz Kaknja, Zenice, Sarajeva i  Udruženja Slovenaca RS Triglav Banjaluka, pozdravila je predsjednica Slovenačkog udruženja građana Breza gđa Ina Bartula. U kratkom programskom dijelu su nastupili stariji članovi udruženja domaćina koji pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika, te Mješoviti hor Camerata Slovenica iz Sarajeva. Predstavnik Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu Zvone Žigon je čestitao predsjednici udruženja Breza za uspješno vođenje udruženja i predao joj priznanje povodom jubileja udruženja. Čestitke su uslijedile i od predstavnika ostali slovenačkih udruženja u BiH.

Nakon zvanične svečanosti je uslijedilo druženje.