Ova školska godina bila je puna izazova. Kako zadržati učenike ako ih osam mjeseci uopšte ne vidite?

Savremene tehnologije pomogle su nam da prebrodimo udaljenosti od septembra do maja, a nakon prvomajskih praznika ponovo smo se sreli uživo. Pridružili su nam se i oni koji nisu pohađali nastavu na daljinu i jedva su čekali da se vrate naša uobičajena druženja. Znanje nije izgubljeno, jer su učenici marljivo čitali, slušali snimke emisija, gledali slovenačke filmove i internetske snimke predstava i događaja.

Bilten To smo mi dokazuje da se ove školske godine mnogo zanimljivih stvari događalo uprkos epidemiji. Proslavili smo Evropski dan jezika, novogodišnje i proljetne praznike, 8. februar, 90. rođendan pjesnikinje Neže Maurer i Dan pčela, ali nismo zaboravili ni da je Slovenija evropska gastronomska regija 2021. godine i da 25. juna slavi svoj 30. rođendan. Osvrnuli smo se unazad i u budućnost i zapisali svoje misli. 

Kraj školske godine bio je drugačiji nego inače, jer nismo pozvali goste iz Slovenije. Ali druženje u malim grupama, u Slatini u lijepo uređenom prostoru pored škole, te u Banjaluci u prostorijama Udruženja Slovenaca Triglav, bilo je ugodno i svi smo ponosni što je 55 učenika u Banjaluci i 8 u Slatini primilo potvrde za redovno prisustvo.

Prijave za nove učenike već stižu, sljedeće školske godine nastavu će pohađati nova grupa najmlađih i sigurna sam da će poput svojih nekoliko godina starijih vršnjaka uživati u učenju prvih slovenskih riječi, pjesama i igara. Ove školske godine 24 učenika su osvojila čitalačku značku, vjerujem da će i dalje ostati vjerni dobroj knjizi, a broj čitalaca još više povećati.

Nakon devet godina se opraštam, provela sam mnogo lijepih trenutaka sa svojim učenicima. Dolazi nova učiteljica s novim idejama za zanimljive lekcije i za projekte koji će ta mjesta i ljude povezati sa Slovenijom. Učenicima nedostaje putovanja, pa ću ovdje zapisati riječi koje sam im napisala na rastanku:

Kad se granice otvore 

i novi vjetar zaduva, 

doći će vrijeme za putovanja 

i za drugačije prikupljanje znanja. 

Tako nećete zaboraviti 

ono što ste naučili, 

jer ćete u Sloveniji slovenački govoriti.

 

Devet godina sam bila učiteljica dodatne nastave slovenačkog jezika, uživala sam u nastavi i raznim aktivnostima, pa sam zahvalna na svemu što sam proživjela tokom ovih godina.

Učenici su ovdje zaista zauzeti, 

lijepo je imati takve učenike.

 

Barbara Hanuš