U subotu 4. decembra 2021. godine održali smo božićno-novogodišnju radionicu sa djecom mlađeg uzrasta. Obje grupe mlađe djece pekle su kolačiće i napravile novogodišnju čestitku.

Prije radionice učenici su imenovali kuhinjski pribor, hranu i pročitali recept. Tada smo počeli da pravimo dve vrste kolačića - pripremili smo masu za božićne i novogodišnje kolačiće i kvadratiće od cimeta. Djeca su pripremila sastojke, izmjerila ih i umijesila tijesto. Uz pomoć rezača za kolačiće dizajnirali su kolačiće. Stvarajući, slušali su i pjevali zimske pjesme Zima zima bela, Siva kučma.

U drugom dijelu druženja urađene su čestitke. Učiteljica i članica udruženja Vanja Perić upoznala ih je sa procesom izrade čestitki. Djeca su precizno i sa zadovoljstvom izradila čestitku, a zatim u nju napisala lijepe želje.

Trosatna radionica je brzo prošla, isprobali smo gotove proizvode i bili su odlični.

Ako neko želi sam da ispeče novogodišnje kolačiće, prilažemo recept.

 

Cinnamon Square keksi djelo su sestre Bernarde Gostečnik, nasljednice Vendeline Ilc, koja je ažurirala jednu od najvažnijih slovenačkih knjiga svih vremena: Veliku slovenačku kuharicu.

Sastojci

18 dag brašna, 9 dag putera

9 dag šećera, 2 jaja (odvojeno), kašičica cimeta

krupni kristal šećer za posipanje

 

Priprema

 

1. Od brašna prosejanog sa cimetom, puterom, šećerom i žumancima zamijesiti tijesto. Razvaljajte ga pola centimetra debljine i izrežite kvadrate.

2. Stavite ih na podmazan ili obložen pleh, premažite umućenim snijegom od bjelanaca i pospite krupnim kristal šećerom.

3. Pecite kvadratiće cimeta 10-15 minuta na 180 stepeni.

Savjet: Ukus možete malo izoštriti dodavanjem 2 kašičice mljevenog đumbira u tijesto. Kada su začini u pitanju, pazite da budu zaista svježi, inače kolačići neće biti ni oštri ni mirisni.

Božićni i novogodišnji kolačići

 

300 g brašna

130 g šećera

110 grama mljevenih oraha

100 g nasjeckane crne čokolade

prstohvat cimeta po želji

2 jaja

250 g putera

Proces pripreme božićnih i novogodišnjih kolačića:

U činiji umutiti jaja, dodati šećer, brašno, mljevene orahe, sjeckanu čokoladu i prstohvat cimeta. Maslac naribajte nožem.

Pripremimo dasku za valjanje tijesta, oklagiju i modele. Uzmite komad tijesta, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i izrežite tijesto bilo kojim modelom.

Prijatno!

 

Barbara Goršič

Prevod: Ana Marjanović