Prelijepi proljetni dan u Banjoj Luci, 11. maja 2024. godine, bio je rezervisan za posebne goste.

Bili su to glumci amateri iz malog mjesta Kisovec, u opštini Zagorje ob Savi, u Republici Sloveniji. Gostovanje lutkarske grupe ''Luki'' u Banjoj Luci i Prijedoru dogovorila je učiteljica dodatne nastave slovenačkog jezika Barbara Goršič. Porodično-prijateljska glumačka družina, koju čine glumci starosti od 17 do 71 godine, kako sami sebe predstavljaju, izvela je autorsku predstavu ''Izgubljeni vuk''. Reditelj i tvorac predstave Katarina Eranovič, profesorica slovenačkog jezika, u ovoj predstavi namijenjenoj djeci, kombinovala je likove i događaje iz različitih djeci poznatih bajki i stvorila originalnu priču, koju izvode glumci obučeni u kostime i pomoću klasičnih lutki.

Predstava je bila izvedena sa početkom u 11 časova, na maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koja je bila popunjena u potpunosti, ne samo djecom koja pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika već i njihovim drugarima i vršnjacima, a nekim je ovo bio i prvi susret sa slovenačkim jezikom. Bez obzira na to svi su podjednako uživali u čaroliji predstave, kao i prisutni roditelji i članovi Udruženja Triglav. Događaj je bio i medijski popraćen od strane RTRS.

Nakon predstave članovi Udruženja su glumačku grupu odveli u obilazak grada i upoznali ih sa nekim od njegovih znamenitosti i najznačajnijim događajima iz prošlosti, a mogli su i da osjete ritam grada i vide svadbene povorke u subotnje podne. Nakon toga uslijedilo je zasluženo okrepljenje i opuštanje pored Vrbasa. Naš grad je bio bogatiji za još jedan događaj i kulturnu razmjenu koju je obezbijedilo Udruženje Triglava, a naše Udruženje bogatije za nove prijatelje iz Slovenije.

Mladen Lunić