Nakon prošlogodišnjeg učešća, Udruženje Slovenaca RS "Triglav" Banjaluka je dobilo poziv da od 7. do 9. juna 2024. godine ponovo učestvuje na kampu u Ekološkom naselju Manastirska Rampa u Kovinu u organizaciji Društva  Slovenaca ,,Martin Krpan" Smederevo. 

Ovogodišnja tema kampa je bila šuma i očuvanje šume.

Kamp je bio organizovan za osnovce i djecu srednjoškolskog uzrasta. Za oko 100 djece iz slovenačkih udruženja iz Srbije i BiH organizovano je mnoštvo aktivnosti, od predstavljanja Crvenog krsta Smederevo i vatrogasaca i edukaciju o značaju i očuvanju šuma, preko radionice izrade modela otisaka stopala divljih životinja, do Kliker škole izrade sajta na temu Šume. Organizovane su i različite radionice (pošumimo Sloveniju, izrada kućica i hranilica za ptice, izrada šumskih kućica kao iz bajke u obliku pečuraka, reciklaža – izrada životinja od recikliranog materijala, i mnogo drugih). 

Udruženje Triglav je takođe učestvovalo u organizaciji jedne od aktivnosti i to kviza o šumama koji je vodila Oksana Lunić. 

Na kampu je učestovalo 7 djece iz Udruženja i dva člana u pratnji, a djeca su se i ove godine vratila puna utisaka i sa uspostavljenim novim prijateljstvima.

Uz izvrsno vođenje dvije učiteljice, Rut i Lene, učenje slovenačkog jezika je bilo još zanimljivije. Osim edukacije, to je bila prilika za razmjenu informacija i iskustava, ali i druženje.

Ana Marjanović