Članovi Udruženja Slovenaca RS “Triglav” su prisustvovali obilježavanju 30. godišnjice postojanja Udruženja Slovenaca u Tuzli. Proslava je održana u subotu, 23. septembra 2023. godine, u sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Slovenački ambasador Damijan Sedar zahvalio je društvu i njegovoj predsjednici Jasmini Husanović, kao i svim bivšim predsjednicima, učiteljici dodatne nastave slovenačkog jezika, slovenačkom horu i drugima na dugogodišnjem požrtvovnom radu i očuvanju slovenačkog jezika i kulture, a predsjednici je povodom visokog jubileja uručilo nagradu Kancelarije za Slovence po svijetu. Priznanje je dobila i bivša predsjednica Dragica Tešić.

U kulturnom programu nastupili su ženski hor Slovenčice, učenici dodatne nastave slovenačkog jezika i kulture, gitarista Armin Ibrahimagić. U holu centra održana je velika retrospektivna izložba devet likovnih kolonija Udruženja, a posebno oduševljeni bili su prikazivanjem dokumentarnog filma o Udruženju Slovenaca Tuzla "Prstohvat slovenske soli u Tuzli”, autora Dušana Tomažiča.

Članice hora Slovenčice dobile su i bronzanu Gallusovu značku, koju dodjeljuje Javni fond za kulturnu djelatnost Republike Slovenije, za deset i više godina horskog pjevanja.

Članovi Udruženja "Triglav" su slovenačkom udruženju u Tuzli poklonili sliku i poželjeli još mnogo godina uspješnog rada.