U subotu, 16. marta 2024. godine, osnovci koji pohađaju dodatnu nastavu slovenačkog jezika obnovili su svoje znanje o gregorjevanju.

Gregorjevo je praznik koji se slavi 12. marta, na praznik sv. Grgura. Običaj vuče korijene iz prethrišćanskog doba, ali ljudi su vjerovali da on predstavlja dolazak proljeća, jer se po starom kalendaru obilježavao na prvi dan proljeća, kada se svijetli dio dana produži. Tada bi obućari, kovači i drugi zanatlije, posebno u mjestima Gorenjske, trebalo da prestanu da rade pod vještačkim svjetlom. Prema narodnoj tradiciji, na ovaj dan se ‘ptice vjenčavaju’, pa se praznik vezuje i za zaljubljene. 

Nakon teorijskog rada uslijedilo je stvaranje ‘gregorčeka’. Učenici su sa sobom ponijeli materijal za izradu ukrasa i nastali su vrlo lijepi radovi. Lukin otac Saša Perić nam je pomogao da to napravimo. 

U subotu, 23. marta 2024. godine, u večernjim satima, pustili smo naše male ‘gregorčeke’ niz Vrbas. Pridružili su nam se i roditelji i ostali članovi Udruženja. Neka ‘gregorčeki’ sa sobom odnesu sve loše stvari, brige i zimu! 

Barbara Goršič

Prevod Ana Marjanović