»Od višine se zvrti, skrij me v svojo dlan,
svojo mehko dlan, svojo toplo dlan …«

Te dve vrstici Vlada Kreslina nam bodo učencem dopolnilnega pouka slovenščine iz Banjaluke zagotovo ostale v spominu. Z njo so nas učenci Gimnazije Novo mesto prijazno sprejeli. In res, od vsega prijetnega dogajanja se nam v teh treh dneh včasih res kar vrtelo …
Skupaj z učiteljico Valentino Gradič in spremljevalko Majo Tomašević smo od 5. do 7. maja 2011 obiskali Slovenijo.
Ekskurzijo sta nam omogočila Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju z Društvom Slovencev "Triglav" in Gimnazijo Novo mesto ter Zavod Republike Slovenije za šolstvo in šport.
"Turneja" se je začela v Novem mestu, kjer so nas sprejeli gostitelji skupaj z njihovo mentorico profesorico Suzano Krvavica. Skupaj smo si ogledali to mesto ob Krki in njegov arheološko ter etnološko zbirko Dolenjskega muzeja.
Naslednji dan so na vrsto prišli obisk Kostanjevice, Pleterja ter Otočca. V tem obisku smo učenci imeli možnost spoznati zgodovino teh mest in  način življenja ljudi, ki tam bivajo. Učenci nismo le poslušali in gledali, ampak smo se poskusili še v praktičnem ustvarjanju. Na primer, zelo zanimivo nam je bilo delati petelina iz gline. Nekateri so v tem uspeli, nekateri pa ne, a vsem je bilo zabavno.
Zadnji dan, torej v soboto, smo obiskali glavno mesto Slovenije – Ljubljano. Vsi smo bili navdušeni nad arhitekturo Plečnika, tudi nad Plečnikovim Šuštarskim mostom in smo zapeli pesem, ki smo se je naučili že prej – “Čez Šustarski most”.
Glede na to, da smo se učenci dopolnilnega pouka skozi to šolsko leto v Banjaluki veliko učili o Sloveniji in njeni kulturi, smo to svoje znanje tako lahko le še utrdili. Za vse nas je bila to ena pomembna kulturna izkušnja v najširšem smislu – ker smo se naučili veliko o zgodovini in kulturi svojih slovenskih prednikov in ker smo lahko znanje slovenščine izpopolnili v stiku s prijaznimi vrstniki iz Novega mesta.

Nikolina Čenić