24. juna 2023. godine, održan je 14. Slovenački dan i obilježena 25. godišnjica rada Udruženja Slovenaca Republike Srpske ''Triglav'' Banja Luka. 

Na Sportskom terenu u centru Slatine, okupilo se preko 300 ljudi koji su učestvovali i prisustvovali događaju i time opravdalo epitet najvećeg skupa Slovenaca i njihovih potomaka na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. 

Prisutnima se obratio gradonačelnik Laktaša g. Miroslav Bojić koji je izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija već odavno postala tradicionalna i dokazala da se kulturne i privredne veze između Slovenije i Republike Srpske unapređuju i učvršćuju. Konzul Republike Slovenije u BiH g. Boris Jelovšek je takođe pozdravio prisutne, čestitao na organizaciji događaja i pozvao prisutne da dođu na 3d projekciju pčele visoke 170cm koja će biti organizovana u tržnom centru Delta u Banjoj Luci 3.jula 2023. godine u 12h. 

Ispred Grada Banja Luka, prisutne je pozdravio g. Vedran Francuz, savjetnik gradonačelnika za međunarodnu i regionalnu saradnju i zaželio organizatorima da se ova tradicija nastavi još dugo godina. 

U kulturnom dijelu programa učestvovali su Mješoviti hor ''Davorin Jenko'' Banja Luka, dječija folklorna grupa DS ''Triglav'' i Ženski hor Slovenskog kulturnog društva ''Ajda'' iz Umaga.

I ove godine, sa nama su bili Branka Bukovec sa saradnicima iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo Mesto, novinar RTV Slovenija Dušan Tomažič, predstavnici slovenačkih udruženja iz Sarajeva, Kaknja i Zenice kao i predstavnici udruženja nacionalnih manjina Grada Banja Luka.  

Ovom prilikom zaslužnim pojedincima, institucijama i preduzećima uručena su priznanja i zahvalnice, a cijeli događaj je propratila RTRS i urednik emisije „Mala Evropa“ Duško Ignjatić.

Nakon programskog dijela, uslijedila je zabava uz ansambl Efekt iz Novog Mesta.

Događaj su finansijski podržali Kancelarija za Slovence po svijetu, Grad Banja Luka i Grad Laktaši.

 

Mladen Lunić