Ambasada Slovenije je 3. jula predstavila 3D Kranjske pčele (3D Kranjica) u saradnji sa Udruženjem amputiraca UDAS u tržnom centru Delta u Banjoj Luci.

Promocija 3D-Kranjice imala je za cilj da ukaže na važnost uloge koje pčele imaju kao najvažniji oprašivači koji nam osiguravaju zdravlje ekosistema, hranu i sigurnost hrane, održivu poljoprivredu i bioraznolikost, te značajno doprinose ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša. 

3D-Kranjica nastala je tokom slovenskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a zatim je izložena u slovenskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju gdje je privukla pažnju gotovo milion posjetilaca. Nakon Dubaija, Ljubljane i Celja, 3D-Kranjica je stigla i u Banju Luku.

Posjetioci su na promociji 3D Kranjice imali mogućnost da degustiraju med i druge proizvode od meda koji su nastali u okviru zajedničkog projekta za žrtve mina u BiH.

Svečanost su uljepšali tonovi slovenske pjesme koju su prisutnima izveli članovi Mješovitog hora “Davorin Jenko”.

Model 3D Kranjska pčela će biti izložena u tržnom centru Delta Planet Banja Luka do 5. jula 2023. godine, nakon čega će biti predstavljena u Sarajevu.

Ana Marjanović