Zenica, 2. septembar 2023. godine

U subotu 2. septembra smo prisustvovali 5. susretu Slovenaca u Zenici, u organizaciji Udruženja građana slovenačkog porijekla ,,Encijan'' Zenica.

Osim predstavnika Udruženja Slovenaca ,,Triglav'' iz Banje Luke, tu su bili predstavnici iz SKD ,,Ivan Cankar'' iz Sarajeva, Slovenske zajednice Breza, Udruženja »Jožef Špringer« iz Kaknja, Slovenske zajednice iz Tuzle, Slovenske iseljeničke matice iz Ljubljane i naravno Slovenaca iz Zenice. 

Domaćin Dragan Gačnik nas je toplo pozdravio i zahvalio na našem dolasku, mada je u svom govoru napomenuo da se dvoumio da li uopšte da organizuje susret, zbog šteta koje su nedavne poplave pričinile u Sloveniji.  

Generalna sekretarka Slovenske iseljeničke matice Jasmina Ilič Draković i referent za finansije Ženja Simonič su nam predstavile izložbu na kojoj su slikovito prikazane organizacija, djelovanje i vodeći kadrovi Slovenske iseljeničke matice od osnivanja 1951. godine do danas.  

Zamjenik ambasadora Slovenije u Bosni i Hercegovini Zvone Žigon napomenuo je da susreti svih sedam udruženja Slovenaca u BiH puno znače svim učesnicima, jer je to prilika da se vide i pozdrave predstavnici, a pored toga tu se razmjenjuju mišljenja, iskustva i razgovara o novim projektima. 

Uz muzički program pogledali smo izložbu i nastavljeno je druženje sa starim prijateljima. 

Olga Suvajac