20. maj je Svjetski dan pčela. U subotu, 25. maja 2024. godine, obilježili smo ga i ove godine u Udruženju Slovenaca Triglav Banja Luka.

U Udruženje smo pozvali lokalnog pčelara, koji je učenike upoznao sa radom pčelara, pokazao im košnicu i objasnio kako pčele proizvode med i koji je njihov značaj za život čovjeka. Istakao je značaj pčela za životnu sredinu i rekao, između ostalog, da za kilogram meda pčela mora da obiđe čak četiri miliona cvetova i preleti četiri puta veću udaljenost oko svijeta.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana pčela, Udruženje je organizovalo i slovenski tradicionalni doručak, koji se u Sloveniji obilježava svakog trećeg petka u novembru – centralni je događaj Dana slovenske hrane, a svrha projekta je sjećanje na to da je hrana koju su uzgajali i pripremali ljudi na našim farmama, u poljoprivredno-prehrambenim preduzećima i zadrugama, svježija i ukusnija. Tradicionalni slovenski doručak sastoji se od hljeba, putera, meda, mlijeka i jabuke ili drugog svježeg ili sušenog voća bez dodatka šećera.

Barbara Goršič

Prevod Ana Marjanović