Naši učenici su učestvovali na dvije ljetne škole slovenačkog jezika i to: 19. Omladinska ljetna škola slovenačkog jezika i Slovenački malo drugačije.

19. OMLADINSKA LJETNA ŠKOLA - LJUBLJANA

Početkom mjeseca jula održana je 19. Omladinska ljetna škola slovenačkog jezika, u organizaciji Centra za slovenački jezik kao drugi i strani jezik, Univerziteta u Ljubljani. U periodu od 1. do 12 jula 2024. godine, više od 110 omladinaca, uzrasta od 14 do 18 godina, iz cijeloga svijeta pohađalo je ovaj prestižni tečaj odnosno ljetnu školu slovenačkog jezika u Ljubljani. Radi se o djeci i omladini koji su potomci slovenačkih iseljenika ili su prekogranični Slovenci, odnosno oni koji iz raznih razloga žive izvan Slovenije, pa koriste priliku za vrijeme ljetnog raspusta da uz stručan rad profesora slovenačkog jezika nauče slovenački ili osvježe znanje.

Smješteni su bili u Đačkom domu na Bežigradu, a nastava i aktivnosti u zatvorenom prostoru obavljale su se u prostorijama Srednje škole za vaspitače, gimnazije i umjetničke gimnazije Ljubljana, u neposrednoj blizini doma. 

Radi boljeg usvajanja znanja, podijeljeni su na 14 grupa, razvrstani po uzrastu in stepenu znanja slovenačkog jezika. Klasična nastava u učionici obavljala se svakim radnim danom četiri školska časa. Ali cjelokupan program je bio usmjeren da nastavom ali i vannastavnim aktivnostima djeca usvoje što više slovenačkih riječi i znanja. Pored organizatora i nastavnika, za vannastavne aktivnosti angažovan je veliki broj asistenata koji su vodili brigu o polaznicima i realizaciji programa MPŠ-a. A program je bio zaista bogat i sadržajan. Bilo je to od sportskih dana, umjetničkih večeri, društvenih večeri, kreativnih radionica, preko projekcije slovenskog filma (''Pot v raj''), kazališne predstave (''Zdrava pamet''), do muzičkih večeri (grupa Gugutke) i nastupa slovenskih učenika iz Argentine – RAST52. Upoznali su Ljubljanu i njene znamenitosti, od starog gradskog centra, preko Univerze, Narodne galerije, Gradskog muzeja do Zoološkog vrta i uspona na Šmarnu goru. Ni posjeta trgovačkom centru (City park) nije izostala. Naravno nezaobilazno je bilo kupanje u bazenima Atlantis, ali i termama Snovik. 

A tek vikend. Vikend je bio rezervisan za upoznavanje Slovenije, od Gorenjske do Primorske. Posjetili su Velenje i Bled (bili u rudniku, kupali se u jezerima), planinu Uskovnicu, Postojnsku jamu, Sečoveljsku solanu (Portorož), obišli Piran, gdje su imali sreću da izbliza gledaju delfine, a i kupali se u Fiesi, naravno. 

I to nije sigurno sve. A najvažnije je ono vrijeme provedeno između svih tih aktivnosti i događaja, a to je: druženje sa vršnjacima iz cijeloga svijeta, život u zajednici odvojen od roditelja i bliske okoline, stvaranje novih poznanstava i prijateljstava, poneka i simpatija ali ili prva zaljubljivanja, uglavnom sve ono što MPŠ čini posebnim i nezaboravnim iskustvom za čitav život i čini te odraslijim, a to je za tinejdžere najvažnija stvar, je li tako?

Za organizaciju ovakvog projekta potrebno je mnogo znanja, volje, truda i rada velikog broja učesnika projekta i zato sve pohvale za više nego usprešnu realizaciju, cjelokupnom kolektivu Centra za slovenački jezik, a naravno treba istaći zalaganje njihovih saradnica: Damjane Kern Andoljšek i Mihaele Knez.

Priliku da sve navedeno dožive iz Društva Triglav Banja Luka imali su: Nikša Perušić, Marija i Miloš Budiša i Katja Lunić.

 

SLOVENAČKI MALO DRUGAČIJE - MURSKA SOBOTA

Slovenački malo drugačije ove godine održana je od 7. do 13. jula, v Centru za školske i vanškolske aktivnosti u Murskoj Soboti, u organizaciji Slovenačke iseljeničke matice iz Ljubljane. Ovo je svakako jedna od najzanimljivijih aktivnosti namijenjena za djecu slovenačkog porijekla koja žive izvan Slovenije, prije svega za djecu uzrasta od 9 do 14 godina, koja je i ove godine opravdala očekivanja svih učenika i roditelja. Učenici se upoznaju sa slovenačkim jezikom ne samo kroz časove jezika, već i kroz posebno inspirativne aktivnosti na časovima likovne kulture. Ove godine kroz seriju radionica bavili su sa analognom fotografijom i stekli jedinstvena iskustva. Radeći u grupama razvijali su i socijalnu empatiju i  sposobnost komunikacije, što je u današnje doba sve veći izazov.

Naravno, nezaobilazan je bio izlet po Prekmurju, gdje su imali priliku da se upoznaju sa rijekom Murom i to spuštajući se njenim vodama u rafting čamcima. Posjetili su evropsko selo roda, a u Velikoj Polani boravili na Sobolovom domaćinstvu, koji djeluje kao turistički posjetilački centar u tom dijelu naše lijepe domovine. Djeca su u domaćinstvu imali priliku da se upoznaju sa autohtonom starinskom sortom kukuruza, koja se odlikuje posebno elastičnom i dugačkom peruškom, od koje se prave razni  upotrebni i ukrasni predmeti, kao prepoznatljiv proizvod ovog kraja. I ne samo to, sami su se okušali u izradi ukrasnih proizvoda od kukuruzne peruške, koji su sačuvali kao uspomenu na ovaj izlet. U Lendavi su se popeli na razgledni stub Vinarium, najvišu tačku ove regije, sa koje se pruža predivan pogled na cijelo Prekmurje.

Ono malo slobodnog vremena popunjavali su šetnjama po Murskoj Soboti, sportskim aktivnostima i kulinarskim radionicama. Sve u svemu jedna ispunjena i sadržajna aktivnost, prepuna druženja preko trideset polaznika iz raznih krajeva Evrope i svijeta.

Zadnjeg dana na završnom predstavljanju, roditelji i pratioci su mogli da se upoznaju sa aktivnostima tako što su se polaznici sami predstavili kratkom prezentacijom, kao i izložbom radova nastalih na likovnim radionicama.

Slovenački jezik su predavale učiteljice Lea Lehner i Katarina Rebič a likovnu umjetnost Nina Pivk.

Nezaboravna iskustva sa ovogodišnje škole Slovenački malo drugačije iz našeg Udruženja imali su priliku ponijeti: Nina i Maja Grbić, Milica Marjanović i Nastja Lunić. 

Mladen Lunić