24. junija 2016 je v Kulturnem centru Banskega dvora v Banjaluki številnim prisotnim obiskovalcem, devetnajst mojstrov fotografije pokazalo svoja dela.

Medsebojno sodelovanje Fotografskega društva Janez Puhar in Društva Slovencev Triglav Banjaluka poteka že vrsto let. Letošnja razstava je bila v sklopu slovenskega dneva v Slatini in obeležitve Slovenskega državnega praznika, 25 let samostojnosti.
Pred odprtjem razstave je mlada flautiska Zorana Belušević zaigrala Bachov preludij. Obiskovalce in goste, med katerimi so bili veleposlanik Republike Slovenije v BiH Iztok Grmek, konzul Konzularne pisarne Republike Slovenije v Banjaluki Marjan Ristič, direktor Kulturnega centra Banski dvor Milovan Petrić, člani društva Bazovica iz Reke in šest članov fotografskega društva Janez Puhar, je v imenu Društva Slovencev Triglav Banjaluka pozdravila podpredsednica Društva Nataša Kajmaković. V imenu fotografov iz Kranja je prisotne pozdravil predsednik fotograskega društva Janez Puhar Simon Krejan.

Organizatorij razstave so bili Društvo Slovencev Triglav Banjaluka, Fotografsko društvo Janez Puhar iz Kranja in Kulturni center Banski dvor Banjaluka. V imenu Kulturnega centra je s toplimi besedami „domačina“ vse pozdravil direktor te ustanove Milovan Petrić.

Glasba za začetek, glasba, tokrat Etuda št 2 Liebermann s flautistkom Zoranom Belušević in nato svečana otvoritev. Veleposlanik Republike Slovenije v BiH Iztok Grmek je v priložnostnem govoru pozdravil navzoče, zaželel je še najprej uspešno povezovanje med slovenskimi društvi v matični domovini in slovenskimim društvi po svetu in vednim razumevanjem in dano pomočjo Vlade Republike Slovenije. Slovencem, ki imamo dve domovini je čestital Dan državnosti Republike Slovenije, 25 junij.
Razstava mojstrov fotografije iz Kranja je prikaz podarjene strpnosti, je natačno izbran moment snemanja, je videnje stvari, ki nas obkrožajo a zanje nimamo časa, niti občutka, ne vidimo jih!

Nataša Kajmaković