U subotu, 21. novembra 2015. godine banjalučki Slovenci su zajedno sa gostima i prijateljima proslavili 17. Martinovanje.

Na proslavi starog slovenačkog običaja je krštenje vina, Martinovo, mnogima iz Banjaluke i  šire okoline dobro poznato. Veselo i prijatno je bilo u subotu veče u restoranu Valentin. Već na samom početku su mladi folkloraši otplesali slovenački ples. Na kraju plesa naklon, širok osmijeh folkloraša i glasno izgovoren pozdrav – želimo vam veselo Martinovanje!

Voditelj Darko Mijatović je u pozdravnom govoru pozdravio sve prisutne, a najviše cijenjene goste među kojima su bili: šef Konzularne kancelarije Republike Slovenije u Banjaluci Marjan Ristič, predsjednica Skupštine opštine Laktaši Snježana Radetić, pomoćnik ministra Milica Kotur i Vanja Kopanja iz Ministarstva prosvjete i kulture, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, direktor Kulturnog centra Banski dvor gospodin Milorad Petrić, predstavnici turističkog saveza, Branka Bukovec, Društvo za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto i predstavnici slovenačkih udruženja iz BiH, slovenačkog udruženja iz Republike Crne Gore i Udruženja Primoraca iz Lendave.

Potpredsjednik Udruženja Triglav Banjaluka Mladen Lunić je u kratkom govoru govorio o značaju praznovanja i želji banjalučkih Slovenca da obilježe, očuvaju i sa prijateljima proslave stari slovenački običaj, krštenje mošta i nastanak dobre vinske kapljice. Zahvala nije samo Udruženju Triglav, već i brojnim donatorima koji nam uvijek omoguće organizaciju našeg Martinovanja.

Ulogu sv. Martina je preuzeo naš dugogodišnji prijatelj iz Slovenije Janez Čatež. Krštenje je kao po običaju obavljeno, a ni pjesme, koja uz taj običaj ide, nije manjkalo. Zapjevali su je, zajedno sa svim prisutnim, članovi hora Davorin Jenko iz Udruženja Triglav.

Veselo je bilo, kao i uvijek i neka tako bude i u buduće!