U subotu 3. jula 2021. godine, u organizaciji Kancelarije za Slovence po svijetu organizovan je događaj „Dobrodošli doma“ u slovenačkom mjestu Ribnica. Udruženje Triglav je prisustvovalo proslavi koja je ovaj put nosila naziv „Sloveniji za 30 godina“.

Tom prilikom su organizovani okrugli sto „Doprinos slovenačkih emigranata nezavisnosti Slovenije“ Slovenačke iseljeničke matice, prikazan je dokumentarni film i otvorena izložba: Rešetari s Crvenog krsta - Vijek postojanja u Beogradu. (Radionice majstora Ivana Debeljaka) Slovenačkog društva Sava iz Beograda, Srbija, održana je lutkarska predstava "Prijateljstvo" u izvedbi organizacije Mladi iz Klagenfurta, Austrija, nakon čega je uslijedila centralna prezentacija Slovenaca širom sveta. Uvodne pozdrave su održali ministar za Slovence po svijetu, dr. Helena Jaklitsch, predsjednik Svjetskog slovenačkog kongresa, dr. Boris Pleskovic i načelnik opštine Ribnica, Samo Pogorelc. U umjetničkom programu su učestvovali operski pjevač Lucas Somoza Osterc te kulturne grupe Godba na pihala Šmihel (Austrija), Folklorna grupa Sakalovci (Mađarska), Danni Stražar (Švedska), Folklorna grupa KPD Bazovica, Rijeka (Hrvatska), RAST 49 i 50 (Argentina) i Aleksi Jercog & prijatelji (Italija). Na kraju je uslijedio koncert u čast 30. godišnjice samostalnosti Slovenije uz nastup ansambla SAŠE AVSENIKA: »VSE NAJBOLJŠE, SLOVENIJA!«

I ovo je bila prilika da se vidimo sa našim poznanicima i prijateljima iz Kancelarije za Slovence po svijetu, Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo Mesto, Slovenačke iseljeničke matice, KPD Bazovica iz Rijeke i da upoznamo slovenačke iseljenike iz Italije, Austrije, Mađarske. 

Prije dolaska u Ribnicu, malo mjesto nedaleko od Ljubljane, svratili smo u Novo Mesto i družili se sa Brankom Bukovec i predstavnicima Društva za razvijanje dobrovoljnog rada. Nakon osvježenja, uputili smo se na događaj koji se održao na tvrđavi u Ribnici, u predivnom mirnom ambijentu grada koji je poznat po domaćim zanatima suhorobarstva i grnčarije koja na ovim mjestima ima stoljetnu tradiciju. Proizvodnja "Ribniške suhe robe" jedan je od najstarijih, ali istovremeno vrlo jedinstvenih kućnih zanata. Za očuvanje, obrazovanje i promociju suhe robe i grnčarije brine Javna ustanova Centar za rukotvorine Ribnica, zavod za ručni rad, muzejsku i galerijsku djelatnost. 

Zanimljiva demonstracija izrade suhe robe i grnčarije sa lokalnim zanatlijama koji su prikazivali čarobni postupak stvaranja proizvoda od drveta i gline se mogla vidjeti u dvorištu tvrđave pored štandova na kojima su se predstavili Slovenci iz Austrije, Italije, Mađarske.

U samom centru mjesta je crkva sv. Stefana, okićena zvonicima, tzv. Ribnička kruna, jedno od posljednjih djela arhitekte Jože Plečnika.

Nakon završetka priredbe, uputili smo se u Ljubljanu te smo sutradan imali priliku prošetati pored Ljubljanice, osvježiti se u nekim od mnogobrojnih kafića uz rijeku ili kod Tromostovja i posjetiti Ljubljansku tvrđavu.

Ana Marjanović