20. maja je svetovni dan čebel. V petek, 20. 5. 2022, smo ga v Društvu Slovencev Triglav Banjaluka obeležili v sodelovanju s kmetijsko fakulteto v Banjaluki in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu. Srečanja se je udeležil tudi veleposlanik RS Damijan Sedar.

Zbrane je pozdravil dr. Željko Vaško, dr. Goran Mirjanić je seznanil prisotne s pomembnostjo čebel za okolje, prav tako se je dogodka udeležil Damir Barašin, predsednik združenja čebelarjev. Gosti so si ogledali čebeljnak fakultete, imeli so tudi možnost okušanja čebeljih proizvodov. Slovensko društvo je poskrbelo za pogostitev gostov.

V soboto 21. 5. 2022, smo z otroki obeležili svetovni dan čebel, obenem smo jedli tradicionalni slovenski zajtrk. Z mlajšimi otroki smo poudarili pomembnosti čebel za okolje, si ogledali posnetek o tradicionalnem slovenskem zajtrku ter se naučili čebelji ples. Z mladostniki smo spoznali kranjsko sivko, reševali učni list, povezan s čebelami, in se naučili pesem Čebelar slovenskega glasbenika Lojzeta Slaka. Vsi udeleženci pouka so od društva prejeli tudi majico z napisom OHRANIMO ČEBELE.

Barbara Goršič