Savez slovenačkih društava u BiH „Evropa sad“ i Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, od ponedjeljka 14.08. do subote 19.08.2017.godine organizovali su 4. Regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli 2017“.

Po četvrti put su umjetnici slovenačkog porijekla iz cijele zemlje i regiona imali priliku da stvaraju u predivnom ambijentu Kuće plamena mira u Tuzli. Likovna kolonija je okupila umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Kanade i Srbije. Učestvovalo je sedamnaest akademskih i slobodnih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze nam iz svijeta i cijele bivše Jugoslavije, među kojima je bila članica našeg Udruženja Tatjana Ratković Bosnić.

U sklopu 4. Regionalne likovne kolonije održana je radionica za djecu, na kojoj su učestvovali mladi umjetnici, učenici Osnovnih škola iz Tuzle. Zadnja dva dana, od 17.08. do 18.08. 2017. godine, pridružili su se umjetnicima na koloniji, te zajedno sa njima slikali, učili od njih, te razmjenjivali iskustva i ideje za svoja djela.

Završnica kolonije bila je izložba slika gdje se djelima predstavilo sedamnaest umjetnika, koji su u prethodnih šest dana inspirisani Tuzlom stvarali umjetnička djela. U kulturnom programu učestvovao je Ženski hor „Slovenčice“ iz Tuzle. Izložbu je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tatjana Ratković Bosnić