V nedeljo, 27. septembra 2020, je v prijetnem ambientu izletniške točke Park prirode  v Jaružanih v občini Laktaši potekal 11. Slovenski dan, tradicionalno druženje slovenske narodne manjšine v regiji Banjaluka, tokrat v nekoliko drugačni izdaji, ob spoštovanju preventivnih ukrepov med pandemijo.

Organizator srečanja, Društvo Slovencev RS Triglav iz Banjaluke, ni želel prekiniti tradicije srečevanja na prireditvi, ki je bila v prejšnjih letih v Slatini, in je pozval svoje člane, da se zberejo na Slovenskem dnevu. Vremenske razmere so bile obiskovalcem naklonjene in vsi so lahko uživali jesensko sonce na prostem, v naravnem okolju so preživeli prijetno nedeljsko popoldne s svojimi družinami in prijatelji.

Mladen Lunić

Tudi stojnica ni izostala. Na njej so bili izloženi naši letni bilteni, bilteni To smo mi, ki jih pišejo učenci dopolnilnega poka slovenščine in naše dvojezične knjige za odrasle in dvojezične knjige za mladino. Vse to je bilo natisnjeno v organizaciji našega društva.Trudimo se, da je naša stojnica vsako leto drugačna, da na njej prikažemo nekaj kar je vredno spomina za vse nas. Tako smo se letos, ko je naše življenje ogroženo z virusom CORONE, spomnili na 20. maj, Dan čebel. Na začetku pandemije je organizator Ambasada Republike Slovenije v BiH in ob logistični pomoči našega društva sodeloval v jutranji oddaji na RTV Republike Srbske v temi o čebelarstvu, pomebnosti čebel, o medsebojnem sodelovanju čebelarjev in povezavi s čebelarji širom sveta. V oddaji so sodelovali ambasador Republike Slovenije v BiH gospa Zorica Bukinac, prof. Goran Mirjanić iz katedra za čebelarstvo na banjaluški fakulteti, predsednik čebelarskega društva v Banjaluki Damir Barašin in gospa Duška Radaković.

Pisano besedo na naši stojnici so popestrili eksponati, kot je star čebelji koš (trnka), panske končnice (poslikani pan), kozolec, lutki v narodni noši, cviček poznana vinska kapljica iz Dolenjske, mala slovenska zastavica, belokranjska pogača in kup vesele paše za oči.

Nataša Kajmaković