V prostorih Društva Slovencev Triglav iz Banjaluke je v petek zvečer, 24. 9. 2021, potekala prireditev v počastitev 20. evropskega dneva jezikov.

Pri pripravi in izvedbi dogodka je sodelovalo več organizacij: Društvo Slovencev Triglav, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Gimnazija Novo mesto in Skupina za spremljanje in povezavo, ki deluje v operaciji Evropske unije EUFOR ALTHEA v Bosni in Hercegovini.

Prvi del prireditve je predstavljala okrogla miza z naslovom Dve materinščini. V pogovoru z moderatorko Suzano Krvavica, profesorico Gimnazije Novo mesto, so sodelovale tri novomeške gimnazijke, pri katerih v družini govorijo dva jezika – Angelina Petrovič, Lexi Cundrič in Viktoria Krusharova. Pridružil se jim je dijak elektrotehnične šole Marko Budiša iz Banjaluke. Pogovarjali so se o dvojezičnosti v družini, učenju drugega maternega ali novega/tujega jezika, izkušnjah ob obisku domovine svojih prednikov ali prihodu v novo domovino, podobnostih in različnostih med jeziki in še marsikaj. Vsi so poudarili pomen ohranjanja obeh jezikov in kultur kot del lastne identitete ter vlogo staršev in družine pri tem. Okroglo mizo je s svojim nastopom popestrila pevka Tjaša Zirkelbach, prostovoljka DRPD in bivša dijakinja Gimnazije Novo mesto.

Dijakinje Angelina, Lexi in Viktoria so strnile vtise o sodelovanju na prireditvi: »Vesele smo, da smo lahko sodelovale na okrogli mizi. Tudi slikarska razstava nas je navdušila, prav tako Banjaluka podnevi in zvečer. Veselimo se še kakšne podobne priložnosti za sodelovanje.«

Drugi del večera je bil posvečen slikarski razstavi Ljubezen in skrb, na kateri se predstavljata slikarja Damir Jadrič, podpolkovnik v Slovenski vojski, ki v Sarajevu dela v poveljstvu operacije EUFOR ALTHEA, in Rahela Grajčevci, devetnajstletna Banjalučanka, ki si utira umetniško pot in začenja študij na Akademiji umetnosti v Banjaluki. Na oljnih slikah Damirja Jadriča prevladujejo motivi živali, predvsem konjev, ki so naslikani realistično, skoraj fotografsko natančno, a slike s svojo barvitostjo, plastičnostjo in svetlobo simbolično govorijo tudi o moči, svobodi, ljubezni, zvestobi in povezanosti. Za organizacijo razstave je zaslužen major Viljem Kovačič, pripadnik Slovenske vojske, ki v okviru operacije EUFOR ALTHEA dela v Banjaluki. Razstavo je otvoril Damjan Sedar, veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini.

Dogodka so se udeležili številni člani društva Triglav in predstavniki vseh omenjenih inštitucij, ki so se povezale v pripravi in izvedbi prireditve.

Suzana Krvavica