Na 9. redni volilni skupščini Društva Slovencev RS »Triglav« Banja Luka, ki je bila 4. februarja 2023. izvoljeno je bilo novo vodstvo Društva.

Skupščina je potekala v multimedijski dvorani Judovskega kulturnega centra v Banja Luki, ob prisotnosti velikega števila članov Društva. Spremljala sta nas tudi namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini dr. Zvone Žigon ter vodja konzularne pisarne v Banja Luki Boris Jelovšek.

Po izvolitvi delovnega predsedstva in predsednika skupščine smo se osredotočili na druge točke dnevnega reda. Predstavljeno je bilo Poročilo o delu za obdobje 1.1.2020-31.12.2022, Finančno poročilo za obdobje 1.1.2020-31.12.2022 in poročilo Nadzornega odbora za omenjeno obdobje, ki je bilo soglasno sprejeto.

Na predlog Izvršnega odbora Društva so bile predstavljene točke dnevnega reda, ki se nanašajo na izvolitev predsednika in podpredsednika Društva ter novih članov Izvršnega odbora in članov Nadzornega odbora, uvrščene na glasovanje. Skupščina je vse predloge soglasno sprejela in izvolila novo vodstvo v naslednji sestavi:

IZVRŠNI ODBOR

Mladen Lunić (predsednik Društva)

Lenka Debeljak-Perušić (podpredsednica Društva)

Anita Čemažar Marković

Mladen Bubonjić

Boris Katan

Ana Marjanović

Bernard Pleša

Marija Petković

Slavko Rolih

Dubravka Gaćanović

Žana Pekić

Tajnica in blagajničarka: Kristina Janković

NADZORNI ODBOR

Mira Dojčinović (predsednica Nadzornega odbora)

Zdenka Jelić

Siniša Čenić

Novoizvoljeni predsednik Društva Mladen Lunić je predstavil programske usmeritve in program dela za obdobje 2023-2026 in dal na glasovanje spremembe statuta, ki jih je skupščina soglasno sprejela.

Po izčrpanih točkah dnevnega reda je zbrane nagovoril namestnik veleposlanika Republike Slovenije v BiH dr. Zvone Žigon, ki je predal pozdrave Nj.E. Damijana Sedarja, veleposlanika Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini ter izrazil zadovoljstvo ob izvolitvi novega vodstva, še posebej glede na težko obdobje, ki je za nami in izgubo dolgoletne predsednice Marije Grbić, ki je je bil pravi pobudnik dela in aktivnosti Društva. Dr. Žigon je pohvalil delo Društva in poudaril, da je s 106 izvedenimi aktivnostmi v zadnjih treh letih naše Društvo eno najaktivnejših ne samo v BiH, ampak tudi v regiji in Evropi. Ponovil je, da ima Društvo vso podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini in nam izročil simbolično darilo.

Po uspešno izvedeni skupščini je sledila malica ob kateri so se začele porajati nove ideje za projektne aktivnosti.

Ana Marjanović

Prevod Jana Petković