Aprila so bili učenci dopolnilnega pouka slovenščine gostje dijakov Gimnazije Ledina, 18. novembra so oni obiskali nas.

S profesoricama Nino Levstik in Darinko Avbar Kosovelj je prišlo šest dijakov 2. a. Prvi dan so si ogledali Slatino. Sprejela jih je prof. geografije Oksana Lunić s svojimi učenci. Učenca, ki obiskujeta turistični krožek, sta predstavila znamenitosti tega zdraviliškega kraja, učenki dopolnilnega pouka slovenščine Katarina Jekić in Elena Lunić sta njune besede prevajali v slovenščino. Gostje so bili navdušeni nad vsem, kar so videli, celo do kamnite krogle so se sprehodili. Poskusili so tudi tradicionalno hrano – banjaluške čevapčiče.

Iz Slatine so se odpeljali v Banjaluko. Pred Društvom Slovencev Triglav so jih počakali naši dijaki. Skupaj so preživeli popoldne in večer, naslednji dan pa so prišli na ustvarjalno delavnico. V prostoru, kjer vsako soboto poteka pouk slovenščine, to soboto nismo pokazali samo svojega znanja jezika, ampak smo skupaj risali, slikali in celo šivali. Delavnico poslikave platnenih torb sta vodili Katja Bevk in Božena Kolman Finžgar iz Knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Po delavnici sta nas dijakinji Srednje turistične šole Sofija Vranješ in Marija Pristaš popeljali na ogled Banjaluke.

Zvečer so se gostje in gostitelji udeležili martinovanja, tako so imeli dijaki iz Ljubljane možnost prisostvovati staremu obredu – krstu mladega vina. Kulturnemu programu, v katerem je nastopila tudi otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav, je sledila večerja in sproščena zabava ob glasbi. V nedeljo, 20. novembra, je bil čas le še za sprehod po mestu, popoldan so se dijaki iz Ljubljane odpeljali domov. Vsaka izmenjava učencev je priložnost za učenje jezika in spoznavanje kultur. Vedno se stkejo nova prijateljstva in vedno znova se zavemo, kako podobni so si cilji in želje vrstnikov, čeprav ne odraščajo v isti državi.

Dijaki z Gimnazije Ledina so svoje vtise o obisku pri nas zapisali v pesmi:

S mo v petek 18. novembra 2016 se v Banjaluko namenili,
L jubljano zgodaj s profesoricama Darinko in Nino zapustili,
O čarani s pričakovanji se novih dogodivščin veselili.
V Slatini se prvič z go. Oksano in mladimi geografi seznanili.
E nkratno predstavitev v dveh jezikih doživeli,
N a sončku kod Miče ob čevapčičih se greli,
S latinskega vira toploto preverili in kamen premerili,
K o že proti Banjaluki smo kombi usmerili.
O b Klubu narodnih manjšin že Barbara ter gostitelji so nas prevzeli,
V nadaljevanju prijeten dan ter topel sprejem smo ge. Marije doživeli.
B anjaluških znamenitosti smo si v soboto zaželeli ter delavnico torb imeli.
A mpak zabava s tem se šele dobro je začela,
N am s svetim Valentinom spomin na običaj je ogrela.
J e folklora nas, go. Natašo in ostale prijatelje iz Društva Slovencev razveselila,
A nsambla Efekta glasba nam vsem dobro voljo ob krstu vina namenila,
L jube Anjo, Marijo, Tijano, Sofijo, Anđelo in Mihaela v plesu z nami je združila.
U re hitro so do nedeljskega slovesa minile,
K o Lare, Sandre, Maje, Vite, Gašperja in Jureta se misli v upu na ponovno snidenje so poslovile,
I n nam vsem srca v zahvalo toplo so združile.

Barbara Hanuš