Od 21. do 23. maja 2009 je bilo Društvo Triglav gostitelj številnim osnovnošolcem iz Slovenije in Srbije.

Nacionalne manjšine iz Banjaluke so 21. maja v centru Banjaluke organizirale prireditev. Slovence iz Banjaluke so, poleg mešanega pevskega zbora in učencev dopolnilnega pouka slovenščine predstavili tudi predstavniki Osnovne šole Ivan Cankar iz Trbovelj, člani glsbene skupine „Popotniki“, pevka in harmonikarka iz Novega Mesta ter gledališki umetnik stuidia „Anima“ Medvode-Ljubljana. Slovenci smo se predstavili tudi s svojim štandom z nacionalnimi jedimi in pijačo, ki smo jo jih pripravili skupaj s Slovenci iz Prijedora. Poskočne viže, ki jih je pela in igrala na harmoniko mlada novomeščanka so vabili mimoidoče ne samo na pokušino jedi in izbranih sort slovenskih pijač, temveč tudi na ples.
V petek, 22. maja, smo imeli celodnevni izlet po kanjonu reke Vrbas z ogledom svetovnega prvenstva v raftingu in druženje v Rekavicah. Piknik v Rekavicah smo izkoristili za športne, programske in plavalne aktivnosti. Naši učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika so skupaj  z gosti pripravili kratek program. Društvo Slovencev „Triglav“iz Subotice se je predstavilo z lutkarsko skupino „Klopotec“. Otroci našega društva  so se predstavili z recitacijo, Trboveljčani pa z pripovedovanjem dveh pravljic in petjem zabavnih slovenskih pesmi. Da  program ne bi potekal v strogih normah so poskrbeli “Popotniki“ in simpatična  pevka  iz Novega Mesta. Bil je to uspešen in prijeten dan.
Tretji dan, 23. maj, smo namenili ogledu Muzeja Republike Srbske in trdnjave Kastel.
Gostje so potem odšli domov, domačini pa ostali v upanju, da se bodo naša druženja nadaljevala tudi v prihodnosti.