Sodelovanje Društva Slovencev Republike Srbske Triglav Banjaluka z drugimi Društvi in ustanovami se vse bolj širi in postaja pomembnejše. Potrditev tega je nedavno objavljena antologija banjaluških in slovenskih pisateljev z naslovom Pripovedi Soče in Vrbasa, ki je bila 17. novembra predstavljena v Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske.

Predstavitev so organizirali Literarni klub GOVORICA iz Nove Gorice, založnik Kuća poezije, Društvo prevajalcev ter Društvo pisateljev Srbske, Podružnica Banjaluka. Literarni večer je odprl pisatelj Zdravko Kecman. Njegove besede so govorile o dveh rekah, Soči in Vrbasu, o dveh mestih, Banjaluki in Novi Gorici, in o piscih, ki živijo, pišejo in ustvarjajo ob toku teh dveh rek. Impresivno je bilo poslušati primerjave: reki, ki izvirata z mogočno silo izvira, izrazite modre barve, v začetku hitri, tečeta skozi kanjone in korita, vdahneta življenje mestom, skozi katera tečeta, potem se umirita, postajata široki in takšni se izlivata Soča v morje, Vrbas v Savo.

Večer je bil zelo lep. Med navdušenimi poslušalci na literarnem večeru je bil tudi predsednik Slovenske izseljenske matice Sergij Pelhan, ki je vse prisotne pozdravil. Pozdravom sta se pridružili tudi direktorica NUBRS Ljiljana Petrović Zečić in pisateljica, predsednica literarnega kluba iz Nove Gorice Darinka Kozinc.

Pri predstavitvi knjige so sodelovali slovenski pisatelji Darinka Kozinc, Boris Jukič, Milan Petek Levokov, Rajko Slokar, Andrej A. Golob in Katjuša Trampuž.

Gosti iz Slovenije so podarili svoje knjige knjižnici in bralcem. Svoje knjig je poklonila bralcem tudi Kuća poezije.

Srečanja in medsebojno sodelovanje v novih projektih se bodo nadaljevali tudi v bodoče.