Združenje Slovenska izseljenska matica je že spomladi razpisalo natečaj za ilustracijo zgodb Louisa Adamiča. Na temo Iz mnogih dežel so ustvarjali tudi učenci dopolnilnega pouka slovenščine. Ilustrirali so zgodbi Ko je hišni zvonec zazvonil in Silvestrovo v New Yorku.

V ponedeljek, 4. decembra, so v Mestni knjižnici Grosuplje odprli razstavo otroških likovnih del in razglasili nagrajence natečaja. Zbrane so pozdravili direktorica Mestna knjižnice Grosuplje Roža Kek, župan Občine Grosuplje Peter Verlič, predsednik Združenja SIM Sergij Pelhan in predstavnica Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Jelena Malnar. Program je povezovala Larisa Daugul. Sodelovali so otroci gledališča Hiška pod vodstvom mentorice Irene Žerdin in mladi glasbeniki Gross upi z mentorico Polono Udovič.

Natečaja se je udeležilo 130 mladih iz sedmih držav: Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Slovenije in Poljske. V kategoriji do 8 let je najboljšo risbo z naslovom Zelenec poje banano narisal Miha Miklavžina, v kategoriji od 8 do 15 let pa naša učenka Mihaela Lunić. Njena risba Lakota v očeh je tudi na vabilu na razstavo in na priznanjih. Skupinsko nagrado so prejeli učenci iz OŠ Dornberk, ki so poslali domiselno izdelane kolaže. Vsi udeleženci natečaja so prejeli zahvale in majhna darila. Razstava bo marca 2018 na ogled v avli ZRC SAZU, kasneje pa tudi v prostorih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Barbara Hanuš