Najmlajši člani Društva Slovencev Triglav so menili, da jih letos Božiček in dedek Mraz ne bosta mogla obiskati. Ta dva dobra moža sta upoštevala vse potrebne ukrepe, da bi lahko prišla do otrok in jih razveselila z darili.

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je razpisala natečaj za izvirno izražanje mladih rojakov po svetu. Otroci in mladostniki so spoznali slovensko ljudsko pravljico O štirih godcih in gozdnem škratu. Ilustracije pravljice so zbirali v Ljubljani in nad odzivom so bili navdušeni. Prejeli so več kot 300 risb, sodelovalo je tudi sedem otrok in mladostnikov iz Banjaluke in Slatine: Milica Marjanović, Sofija Mihajlović, Aleksa Miletić, Mirjana Makivić, Jelena Sibinović ter Martina in Gabrijela Tavčar. Učenci so dobili potrdila o sodelovanju, revijo Zmajček, zvezek z nalogami Kongrešček in barvice, nagrada za vse skupaj pa je slikanica Anje Štefan Sto ugank in družabna igra Potepanje po Sloveniji.

Delo na daljavo ni ovira, da učenci ne bi sodelovali na različnih natečajih in tudi zdaj so dokazali, da radi rišejo. Čestitamo!

Barbara Hanuš

»Narazen, a vendarle skupaj,« je geslo različnih prireditev, ki v tem letu, ko se zaradi možnosti okužb ne smemo družiti, potekajo prek spleta.

V nedeljo, 27. septembra 2020, je v prijetnem ambientu izletniške točke Park prirode  v Jaružanih v občini Laktaši potekal 11. Slovenski dan, tradicionalno druženje slovenske narodne manjšine v regiji Banjaluka, tokrat v nekoliko drugačni izdaji, ob spoštovanju preventivnih ukrepov med pandemijo.

Izštevanke v slovenščini in srbščini

26. september je evropski dan jezikov. Vedno smo ga praznovali v Narodni in univerzitetni knjižnici v Banjaluki, letos to ni mogoče.