Slovenačka iseljenička matica sa iseljenicima sarađuje 70 godina. Od svog osnivanja 1951. godine, pomaže jačanju nacionalne svijesti Slovenaca, posebno njihovih potomaka koji žive u inostranstvu. Prošlo je 70 godina od osnivanja Slovenačke iseljeničke matice. 70 godina uspješnog rada zaslužuje da bude obilježeno povodom visoke godišnjice.

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, u Gradskoj vijećnici u Ljubljani održana je svečana akademija. Među brojnim pozvanim gostima, svečanoj priredbi prisustvovalo je i pet članova Udruženja Slovenaca Triglav Banja Luka i njihova predsjednica gospođa Marija Grbić.

Na početku svečane akademije prikazan je film o iseljenicima, njihovom radu, uspjesima, njihovim životima, a slušali smo i razgovore sa predsjednicima brojnih društava iz inostranstva i svijeta. Nakon filma uslijedile su pjesme u izvedbi Slovenačkog okteta. Slovenački oktet osnovan je na inicijativu Slovenačke iseljeničke matice, a slave i važnu godišnjicu. Na događaju smo osjetili snažnu volju za očuvanjem slovenačke kulture, jezika i identiteta. Pozdravni govori predsjednika Slovenačke iseljeničke matice dr Borisa Jesiha i ministrice iz Kancelarije za Slovence po svijetu dr Helene Jaklitsch, koja je ovom prilikom Matici uručila i nagradu za njen rad. Uvodničar je bio akademik prof. dr Boštjan Žekš. Posebna priznanja za obavljeni posao i misiju dobili su prvi i dugogodišnji predsjednik g. Sergej Pelhan i bivši sekretar g. Janez Rogelj i mnogi drugi koji su zaslužni za uspješne projekte Slovenskog iseljeničkog društva.

Članovima Udruženja Triglav posebno je godila pohvala koja je upućena predsjednici Udruženja, gospođi Mariji Grbić. Nakon akademije uslijedilo je druženje.

Nataša Kajmaković

Prevod Ana Marjanović