Zdaj, ko se ne smemo družiti, je več časa za branje. Sledimo lahko slovenskim medijem, sistem BIBLOS pa omogoča brezplačno izposojo gradiv. Več o tem v dopisu, Knjižnica Koper rojake po svetu vabi, naj se včlanijo v knjižnico:

V knjižnico se včlanijo tako, da izpolnijo spletni obrazec, ki je na voljo na https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu/sikkp/form. Po elektronski pošti  bodo nato prejeli uporabniško ime in geslo, s katerima bodo lahko dostopali do vseh gradiv in vsebin virtualne Knjižnice Koper. Knjižnica je odprta 24 ur na dan, vse dni v tednu, dostopna pa je zgolj z enim klikom na http://www.kp.sik.si/elektronski-viri-191. Ob včlanitvi pridobijo tudi brezplačen dostop do največje slovenske spletne knjižnice Biblos, ki ponuja pester nabor literature, pa tudi drugih spletnih portalov za izposojo elektronskega gradiva. Podrobnejši seznam je v prilogi.

V Sloveniji so mnoga gledališča dala na ogled svoje predstave, prosto so dostopni slovenki filmi, znani Slovenci pripovedujejo pravljice, veliko je torej možnosti, da ostanete v stiku z jezikom in spoznavate dosežke slovenske kulture.

Vesela novica za vse, ki radi gledate slovenske filme:

https://www.mladina.si/196603/slovenski-filmi-brezplacno-na-spletu/

LGL daje na ogled svoje predstave:

http://www.lgl.si/si/predstavitveni-video?fbclid=IwAR3Ob6tvOXsPl1K9zDTjJSYtDKvgGL7tLb9Wbp3OMyY-DaIOLsuarKgxazw

Hiša otrok in umetnosti ima tudi predstave na daljavo. Nekaj za najmlajše:

https://www.youtube.com/watch?v=cQgXLEJZf94&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2ZPzhslcBBjHPx1Z4p6cGcdbz4EPQfyeafN5lvFPClxYvCaE7r7SWjFwI

Odlični so slovenski dokumentarni filmi na https://4d.rtvslo.si/arhiv/

Oglejte si cikel Tipično slovensko https://4d.rtvslo.si/arhiv/Tipi%C4%8Dno%20slovensko : Dvojina, Harmonika, Kozolci.

V galerijo ne moremo, lahko pa jo obiščemo virtualno: Narodna galerija: https://www.ng-slo.si/si/virtualna-galerija

Otroci lahko poslušajo zvočne pravljice: https://www.smejse.it/2018/01/29/lahkonocnice-zvocne-pravljice/

Pravljice vsak dan pripoveduje znan slovenski pisatelj in voditelj Boštjan Gorenc Pižama:

https://www.facebook.com/BGPizama/?__tn__=kCH-R&eid=ARD6FDjmJF-U3O2lt6IQPywlxzQ_8HRK7nBTcPq14zrwlNdaAq3ty2uGEbTD7CWbu9jK43N8GAcW5pp4&hc_ref=ARQkdyE0E5mM07N4aUEYpCWkxfpxxIQHvRNKD5mEoLEOUjdFYc4-Gl0IE0xwGL9GgZk&ref=nf_target&fref=tag

Mladinska knjiga, Rokus in Modrijan so dali brezplačno na uporabo svoje izobraževalne portale.Če želite več vaj, jih uporabite, učenci dopolnilnega pouka slovenščine pa so naloge prejeli tudi po mejlu.

Naj bo ta čas priložnost za spoznavnje slovenske kulture in jezika, vsak lahko najde kaj zase.

 

Ostanimo zdravi!