Ni dolgo tega, ko nam je mag. Barbara Hanuš, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Banjaluki poslala povabilo za sodelovanje v oddaji, preko ZOOMa, Pozdrav pomladi.

Prof. Barbara Hanuš je kljub težkem predhodnjem letu Corone naše učence dopolnilnega pouka slovenščine uspešno , preko on lin-a, učila slovenski jezik. Njihovo učenje smo lahko sledili preko face book-a ali naše spletne strani. Iz njenega povabila smo vedeli, da nam Barbara spet pripravlja nekaj kar bo našo vsakodnevno monotonijo osvežilo.

7. marec 2021, pred proslavitvijo dneva žena in eno letno zatišje učenja slovenščine v Banjaluki, Prijedoru , Slatini, se je manjše število članov zbralo v našem novem čudovito opremljenem prostoru Društva Slovencev TRIGLAV.

Zbrali smo se in nestrpno pričakovali kaj bomo videli in kakšno presenečenje je tokrat Barbara pripravila za nas. Prostor v našem Društvu je bil pripravljen za začetek oddaje.

Na TV ekranu se je pojavil napis Pozdrav pomladi a takoj za njim Barbarin nasmejan obraz in topel pozdrav, namenjen nam in vsem, ki bodo kasneje gledali to oddajo. V enourenem programu so se vrstile pesmi slovenskih pesnikov. Bila je to besedna pesnitev pozdrava pomladi, cvetnega prebujanja, ptičjega žvrgoljenja, ljubezni do vsega kar je lepega in kar nas osrečuje.

Besedila znanih slovenskih pesnikov so govorili učenci dopolnilnega pouka slovenščine, in to od Dunaja, Gradza, Ljubljane in ostalih slovenkih mest, vse do Banjaluke, Prijedorja, Slatine, Teslića in Novega Grada ter gosti, ki so se odzvali na Barbarino povabilo. Za nas, ki smo gledali in poslušali, je to bilo veliko presenečenje.

Z mnogimi gosti se dolgo nismo srečali, a spomini na te naše drage prijatelje, ki ne živijo v BiH, temveč jih je pot peljala širom sveta. Ostane spomin nanje, ostanejo spomini na prijetna srečanja s prijatelji, ki jih žal že nekaj časa nismo videli. Barbarini spomini so bili presenečnje, ki nam ga je pripravila.

Videli smo našo Vero Papež Adamič, gospo Evo Jurman iz ministrstva za šolstvo, učiteljico slovenščine v Novem Sadu in Zrenjaninu Rut Zlobec in mnoge prijatelje, na katere še vedno radi spomnimo.

Mlade generacije naših otrok, naših članov je odšlo. Želeli so da nadaljujejo šolanje v Sloveniji, in izven njenih meja. Odraščajo, postajajo uspešni srednješolci, študenti, pravniki, inženjiri, itd. Zahvaljujoč učiteljem iz Slovenije , Nini Gradić in Barbare Hanuš ter mnogim eminentnim kulturnikom, kot so Saša Pavček, Feri Lainšček, Anja Štefan, Tone.Partljič in še in še ostalih, ki niso omenjeni, a njim dolgujemo veliko zahvalo za ohranitev materinega jezika in slovenske kulturev.

Hvala Barbara tebi in vsem, ki so pomagali pri realizaciji te čudovite oddaje.

Nataša Kajmaković