Udruženje Slovenaca RS Triglav Banja Luka i njegova folklorna sekcija su u periodu 17-18.12. 2021.godine posjetili grad Ljubljanu i učestvovali u folklornoj radionici širenja folklorne tradicije van Slovenije sa folklronim društvom France Marolt i njihovim instruktorom doktorom Tomažem Simetingerom.

Folklorna sekcija u sastavu od 16 igrača i rukovodilac Predrag Savić su 17.12. učestvovali u radionici u prostorijama udruženja France Marolt gdje su imali četveročasovnu folklornu probu gdje su usvojili nova znanja, metode obuke tradicionalnih koraka, prokomentarisali i poboljšali koreografiju koje Udruženje Triglav izvodi, prošli postupak vođenja probe i pregledali fundus narodnih nošnji koje društvo MAROLT posjeduje.

Od instruktora doktora Tomaža Udruženje je na poklon dobilo knjigu Plesno nasleđe između Bočema i Pohorja kao i knjigu Priručnik za folklorno izvođenje gdje će Udruženje, u narednom periodu, pomoću spomenute literature moći izučavati i obnavljati tradicionalne korake sa prostora cijele Slovenije.

Na poklon smo dobili i 4 CD-a gdje su snimljeni i muzički ispraćeni načini izvođenja tracionalnih koraka iz predjela Gorenjske, Koroške, Dolenjske i Notranjske.

Dogovoreni su zajednički projekti u narednoj godini gdje će instruktor Tomaž postaviti folklornoj grupi novu koreografiju, obezbijediti muzičku pratnju da se snimi u studiju, poslati primjerke nošnje koju bi trebalo Udruženje da izradi za članove, pozvati na višednevnu folklornu radionicu u Ljubljanu kao i prisustvo na tradicionalnom godišnjem koncertu folklornog društva France Marolt.

Nakon završetka radionice društvo je uživalo u prijatnoj večeri i noćnom obilasku Ljubljane koja je spremna za božićne praznike.

Sutradan, 18.12. članovi Udruženja su obišli grad u dnevnim uslovima gdje su posjetili Stari Grad, trg, Rimski zid, Palatu gradonačelnika, Trg Republike i šetali divnim šetalistem uz rijeku Ljubljanicu.

Po povratku za Banja Luku, članovi Udruženja su obišli i Novo Mesto gdje im je upriličeno druženje sa prijateljima iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo Mesto i ručak.

Predrag Savić