Nakon radionice međunarodnog omladinskog projekta Lepljenka /Kolaž/ održane u petak 25.02.2022. godine, u večernjim časovima uslijedila je umjetnička intervencija u sali Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjoj Luci na predstavljanju knjige Sama Dražumeriča 'Kvantni čamdžija'.

Ova knjiga je prevedena na srpski, engleski, njemački i portugalski jezik. Učesnici pozorišno-plesne intervencije su srednjoškolci i studenti iz Novog Mesta (Amika Zoja Jelič, Lana Traven, Maja Tomić, Kal Kotar Dražumerič, Lovro Mirtić, plesači Veronika Valdés i Anamaria Bagarić; režija dr. Andreja Kopač).

Prisutne su pozdravili Ana Marjanović iz Udruženja Slovenaca Triglav Banja Luka i ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar.

Ove manifestacije su podržali JSKD i Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu. To je nastavak više od 20 godina odlične saradnje pomenutih udruženja koja povezuju kulturne stvaraoce Novog Mesta i Banje Luke.

Samo Dražumerič (Novo Mesto, 1971) objavio je tri zbirke poezije: Ulica (1991), Kel-te-ta ulica (1993), Tiha mačka i keltski leptiri (1997) i tri romana Fantazija osmeha (2000), Lovci na oblake 2003. i Ekvinocij u Montevideu (2013). Pjesme je objavljivao u zbornicima, antologijama i poetskim časopisima. Idejni je vođa i mentor međunarodnog omladinskog projekta KOLAŽ-PUTUJUĆI LABUD. Vodio je međunarodnu književnu razmjenu u Književnom klubu Novo Mesto. Jedan je od osnivača Umjetničkog kolektiva Strelci. Vodi književne radionice, član je pojedinačnih književnih stručnih žirija i učestvuje u mreži JSKD kao regionalni stručni selektor.