Lektor slovenačkog jezika na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci Primož Lubej ugostio je u petak, 9. decembra 2022. godine slovenačkog pisca, urednika i predavača Andreja Blatnika.

Na književnom susretu, uz učiteljicu dodatne nastave slovenačkog jezika, iz Udruženja Slovenaca Triglav Banja Luka učestvovali su Marija Petković i Zoran Vrućinić. Pisac nam se povjerio da mu je od svih uloga najdraža ona pisca. Razgovor je bio o nastanku njegovih djela, o razumijevanju i odnosu prema književnosti u istočnom i zapadnom svijetu, o sadržaju njegovih književnih djela, kako romana tako i pripovijetki. Između ostalog, majstor kratke priče je skrenuo pažnju na zanimljivu pojavu u književnom svijetu, da su neki pisci prihvaćeniji u drugim sredinama nego u sredini iz koje potiču. Čest motiv u njegovim djelima je muzika, za koju autor vjeruje da može značiti rješenje za trenutnu situaciju u svijetu. Na kraju razgovora nam je povjerio da više voli da živi nego da piše, ali se u pisanju osjeća življim.

Barbara Goršič

Prevod Ana Marjanović