U subotu, 02.12.2023. godine, članovi Udruženja „Triglav“ su uzvratili posjetu Društvu „Sava“ Beograd i tom prilikom predstavili svoju izdavačku djelatnost. Ova posjeta predstavlja nastavak aktivnosti sa Društvom „Sava“ koje su počele predstavljanjem izložbe „Znameniti Slovenci u Beogradu“ održane u Banjoj Luci 27.05.2023. godine.

Udruženje „Triglav“ je u svojoj izdavačkoj djelatnosti izdalo nekoliko knjiga kao što su dvojezične knjige: U srčanom džepu - autorice Saše Pavček, Uz kafu - autorice Barbare Hanuš, Ključ za dve brave - djelo sedam slovenačkih i sedam srpskih pisaca, Kovčeg sa duplim dnom - izbor poezije slobodnih pjesnika iz Banjaluke i Novog Mesta, Kakva dobra knjiga - djelo nekoliko modernih slovenačkih pisaca za djecu, Izlet na plavu planetu - autorice Ivanke Mestnik i Pod morem - mlade autorice Milice Marjanović, kao i druge knjige koje se bave tematikom slovenačkih doseljenika i to Od predaka do potomaka - Slovenci u Slatini i Banjaluci 1923-2008 - autorice Vere Papež Adamič i Slovenačka etnička manjina u BiH - autora Dušana Tomažiča.

Potpredsjednica Udruženja „Triglav“ Lenka Debeljak-Perušić je pripremila prezentaciju o Udruženju i knjigama nakon koje su razmijenjeni pokloni između dva udruženja. Tom prilikom smo domaćinima uručili po jedan primjerak svake od knjiga za njihovu biblioteku, kao i nekoliko primjeraka godišnjih biltena i dječijeg biltena To smo mi.

Uslijedilo je druženje sa članovima Društva „Sava“, a sutradan smo prošetali po Beogradu koji je predivno ukrašen za praznike.

Događaj je organizovan uz finansijsku podršku Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, Grada Banja Luka i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ana Marjanović