U subotu, 18. maja 2024. godine, slovenačka omladinska spisateljica Maša Ogrizek gostovala je u Udruženju Slovenaca Triglav Banja Luka.

Nastup umjetnice finansijski su omogućili Društvo čitalačke značke Slovenije i Udruženje Slovenaca Banja Luka.

Maša Ogrizek, sociolog kulture i filozof, samozaposlena je u kulturi od 2008. godine. Prvo je radila kao kritičar i novinar, ali je posljednjih godina postala sve etabliranija omladinska spisateljica. Svoje radove predstavila je učenicima i članovima Udruženja - Koko Dajsa u gradu, Luka iz bloka, Dama sa šeširom, Dama sa čudovištem, fantastični roman Lisičji mjesec... Na početku predstavljanja, učenici su predstavili Koko Dajsu uz pomoć kamišibaja.

Predstavila je ulogu i mjesto spisateljice u današnjem društvu - s kojim se problemima susreću pisci, položaj samozaposlenih u kulturi, kako nastaju njena književna djela, kako bira likove i stvara priče... a učenici su pitali razna pitanja: kako funkcioniše saradnja sa ilustratorima, odakle joj ideja za radove, koje su joj teme bliže i zašto. Jedna od njenih misli je bila da smo zajedno jači i da pojedinac mora težiti da postane bolji. I da je dobra literatura za djecu ona koja ima više nivoa ili mogućnost različitih interpretacija. Iskren, zanimljiv i inspirativan nastup uljepšao nam je subotu u maju.

U opuštenoj atmosferi, druženje je nastavljeno uz razgovor i zakusku.

Barbara Goršič

Prevod Ana Marjanović